Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

OLIWA Z OLIWEK najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia.

Oliwa z oliwek Extra Virgin z pierwszego tłoczenia, to najwyższa kategoria oliwy z oliwek, uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych. Posiada bogaty aromat i wyjątkowy smak. W diecie śródziemnomorskiej jest powszechnie stosowana do potraw na zimno, sałatek i sosów. Jest wspaniałym dodatkiem do dań z makaronem, ryżem i owocami morza.

Oliwa z oliwek charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, w tym tłuszczów jednonienasyconych. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi [jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi]. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego tryby życia.

Olliwa z oliwek Extra Virgin powinna być stosowana na zimno. Nie należy podgrzewać ani smażyć na niej potraw.

Polecamy także inne oleje z serii Oleje Świata

Składniki

Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia.

Wartość odżywcza 100 ml
Wartość energetyczna (energia) 3374 kJ/821 kcal
Tłuszcz, w tym: 91,2 g
– kwasy tłuszczowe nasycone 14 g
– kwasy tłuszczowe jednonienasycone 70 g
– kwasy tłuszczowe wielonienasycone 7,2 g
Węglowodany, w tym: 0 g
– cukry 0 g
Białko 0 g
Sól 0 g
Omega-6 (kwas linolowy) 6,8 g
Omega-9 (kwas oleinowy) 66 g

 

UWAGA! Może wytrącić się naturalny osad. W niskiej temperaturze zmienia  konsystencję na stałą.

Przechowywanie: przechowywać  w ciemnym i chłodnym miejscu.

Kraj pochodzenia:  Hiszpania.

Poznaj inne produkty Oleje Świata

Olej arachidowy nierafinowany

Olej arachidowy nierafinowany

Olej konopny tłoczony na zimno

Olej konopny tłoczony na zimno

Olej krokoszowy tłoczony na zimno

Olej krokoszowy tłoczony na zimno

Olej kukurydziany z pierwszego tłoczenia virgin

Olej kukurydziany z pierwszego tłoczenia virgin

Olej lniany tłoczony na zimno

Olej lniany tłoczony na zimno

Olej ryżowy rafinowany

Olej ryżowy rafinowany

Olej rzepakowy tłoczony na zimno

Olej rzepakowy tłoczony na zimno

Olej słonecznikowy tłoczony na zimno

Olej słonecznikowy tłoczony na zimno

Olej sezamowy nierafinowany

Olej sezamowy nierafinowany

Olej z awokado tłoczony na zimno

Olej z awokado tłoczony na zimno

Zdrowe tłuszcze

Oleje tłoczone na zimno pod lupą

Mając coraz większą świadomość, jak istotne znaczenie dla naszego zdrowia i samopoczucia ma dieta, znacznie częściej niż kiedyś sięgamy po żywność nieprzetworzoną i o pochodzeniu naturalnym.

Czytaj więcej
Zdrowe tłuszcze

Skąd pochodzi len?

Len to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Obecnie na świecie istnieje około 200 gatunków lnu, w Polsce w naturalnych warunkach występuje tylko ok. 6 gatunków. Len jest rośliną jednoroczną, występującą w formie jarej (wysiew wiosenny) i ozimej (wysiewany jesienią), zwykle kwitnie w czerwcu i lipcu.

Czytaj więcej
Łatwy
15 min

Surówka z czarnej rzepy i marchewki

Zobacz przepis
Łatwy
5 min

Dip chrzanowy na bazie majonezu lnianego

Zobacz przepis
Zobacz więcej przepisów

Strona korzysta z plików cookies. Są to pliki pozwalające na korzystania z narzędzi analitycznych, marketingowych oraz społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Rozumiem i akceptuję