Dawno, dawno temu na polskiej wsi uprawiano len – roślinę niezwykłą. Wykorzystywano ją zarówno do wytwarzania tkaniny, jak i w kuchni. Nasiona lnu stosowano w całości np. jako dodatek do zup, ale także wytłaczano z nich olej. Olejowi lnianemu przypisywano niemal magiczne działanie, bo ludzie jeszcze wtedy nie wiedzieli, skąd się biorą jego dobroczynne właściwości. Dzisiaj wiemy, że to wszystko dzięki bardzo dużej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, które odgrywają niezwykle ważną rolę w naszym organizmie.
Niektóre rodzaje tłuszczów nie tylko nam nie szkodzą, ale wręcz korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dowiedz się gdzie je znaleźć i jak korzystać z ich pozytywnego działania w swojej diecie.
Zobacz artykuły i przepisyObecna gama dostępnych olejów jadalnych jest bardzo szeroka. Przy tak dużym wyborze rodzi się pytanie, po który olej sięgnąć? Jeśli szukasz oleju z dużą ilością kwasów omega-3, warto uważnie czytać etykietę lub sprawdzić dostępne w tym zakresie opracowania naukowe.
Czytaj więcejWiele osób, kupując olej lniany zastanawia się jakie może być jego zastosowanie, jak go używać na co dzień? Zanim przystąpimy do przygotowywania bogatych w omega-3 dań, musimy zaopatrzyć się we właściwe produkty.
Czytaj więcejStrona korzysta z plików cookies. Są to pliki pozwalające na korzystania z narzędzi analitycznych, marketingowych oraz społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.