Dawno, dawno temu na polskiej wsi uprawiano len – roślinę niezwykłą. Wykorzystywano ją zarówno do wytwarzania tkaniny, jak i w kuchni. Nasiona lnu stosowano w całości np. jako dodatek do zup, ale także wytłaczano z nich olej. Olejowi lnianemu przypisywano niemal magiczne działanie, bo ludzie jeszcze wtedy nie wiedzieli, skąd się biorą jego dobroczynne właściwości. Dzisiaj wiemy, że to wszystko dzięki bardzo dużej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, które odgrywają niezwykle ważną rolę w naszym organizmie.
Niektóre rodzaje tłuszczów nie tylko nam nie szkodzą, ale wręcz korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dowiedz się gdzie je znaleźć i jak korzystać z ich pozytywnego działania w swojej diecie.
Zobacz artykuły i przepisy
Kwasy tłuszczowe omega-3 są wrażliwe na światło (promienie UV) i temperaturę. Im wyższa temperatura przechowywania, tym większe ryzyko, że kwasy te utlenią się i produkt nie będzie zawierał tyle omega-3 ile oczekujemy.
Czytaj więcej
Zarówno oleje zimnotłoczone, jak i rafinowane mają swoje zastosowanie w kuchni. Podczas dokonywania wyboru oleju warto pamiętać, że te tłoczone na zimno w pełni zachowują swoje drogocenne właściwości odżywcze i dlatego powinny na stałe znaleźć się w zdrowej diecie.
Czytaj więcejStrona korzysta z plików cookies. Są to pliki pozwalające na korzystania z narzędzi analitycznych, marketingowych oraz społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.