Kuskus po królewsku

Lunch, Obiad, Kolacja
Średni
40 min
4

Bywa, że smak potraw przenosi nas w dowolny zakątek świata. Kuchnia marokańska to bogactwo przypraw i intrygujące połączenia smaków.  W daniach często króluje kuskus, ciecierzyca, i olej arganowy, który nadaje potrawom delikatnego, orzechowego aromatu. Zapraszamy w kulinarną podróż z Olejami Świata do Maroka.

Czego potrzebujesz:

  • 4 udka kurczaka
  • 300 g kuskusu
  • 1 pomidor
  • 1 mała cukinia
  • ćwiartka kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 3 cebule
  • 1 łyżka masła
  • mała miseczka ciecierzycy z puszki
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki
  • 50 g rodzynek
  • szczypta szafranu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka zmielonego imbiru
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżka miodu woda sól
  • 1 cytryna (najlepiej kiszona, może być zwykła)
  • posiekane migdały (mogą być blanszowane), morele i kilka rodzynek
  • olej arganowy.

Przygotowanie:

Cebule pokroić w piórka i zeszklić na 2 łyżkach oleju ryżowego lub z pestek winogron (do wyboru)  w dużym rondlu lub garnku. Następnie dolać kolejne 2 łyżki oleju i obsmażyć kurczaka doprawionego solą, pieprzem, cynamonem, imbirem  i wszystko razem podsmażamy na średnim/małym ogniu. 

W międzyczasie przygotować warzywa. Cukinie pokroić w kostkę, papryki oczyścić z gniazd nasiennych, marchewki obrać. Papryki i marchewki pokroić w słupki, pomidora przekroić na pół.

Gdy kurczak zacznie mięknąć, a cebula rozpadać – zalać mięso z cebulą – wodą (tak, aby przykryć całość wodą ponad 2-3 cm (dodatkowo przykrywamy garnek pokrywką)). Do garnka dodajemy szafran. Po 15 minutach od zagotowania dodajemy białą kapustę i marchew i gotujemy ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy pomidora, paprykę, ciecierzycę i cukinię. Gotujemy ok. 5-8 minut.

Następnie przygotowujemy kuskus. Przekładamy go do miski, dodajemy rodzynki, morele i migdały, i zalewamy gorącym bulionem (odcedzonym z warzyw i mięsa). Gdy kuskus wchłonie część wody, dolewamy olej arganowy, przykrywamy folią aluminiową.

Kuskus wyjmujemy na tażin, spulchnimy widelcem i układamy na wierzchu kurczaka z warzywami.  Dekorujemy kawałkami cytryn i obsypujemy kolendrą lub natką (można dosypać kilka migdałów blanszowanych).

Autor: Beata Śniechowska dla Oleje Świata, http://www.beatasniechowska.pl/

Zdrowe tłuszcze

Niektóre rodzaje tłuszczów nie tylko nam nie szkodzą, ale wręcz korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dowiedz się gdzie je znaleźć i jak korzystać z ich pozytywnego działania w swojej diecie.

Zobacz artykuły i przepisy

Oleje Świata

Linia Oleje Świata to oleje wysokiej jakości powstające ze starannie wyselekcjonowanych nasion i owoców. Samo zdrowie zamknięte w małej buteleczce.

Dowiedz się więcej

Poznaj nasze produkty

LenVitol – Siemię lniane brązowe

LenVitol – Siemię lniane brązowe

Olej słonecznikowy tłoczony na zimno

Olej słonecznikowy tłoczony na zimno

Olej z wiesiołka

Olej z wiesiołka

Strona korzysta z plików cookies. Są to pliki pozwalające na korzystania z narzędzi analitycznych, marketingowych oraz społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Rozumiem i akceptuję