Kuskus po królewsku

Lunch, Obiad, Kolacja
Średni
40 min
4

Bywa, że smak potraw przenosi nas w dowolny zakątek świata. Kuchnia marokańska to bogactwo przypraw i intrygujące połączenia smaków.  W daniach często króluje kuskus, ciecierzyca, i olej arganowy, który nadaje potrawom delikatnego, orzechowego aromatu. Zapraszamy w kulinarną podróż z Olejami Świata do Maroka.

Czego potrzebujesz:

  • 4 udka kurczaka
  • 300 g kuskusu
  • 1 pomidor
  • 1 mała cukinia
  • ćwiartka kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 3 cebule
  • 1 łyżka masła
  • mała miseczka ciecierzycy z puszki
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki
  • 50 g rodzynek
  • szczypta szafranu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka zmielonego imbiru
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżka miodu woda sól
  • 1 cytryna (najlepiej kiszona, może być zwykła)
  • posiekane migdały (mogą być blanszowane), morele i kilka rodzynek
  • olej arganowy.

Przygotowanie:

Cebule pokroić w piórka i zeszklić na 2 łyżkach oleju ryżowego lub z pestek winogron (do wyboru)  w dużym rondlu lub garnku. Następnie dolać kolejne 2 łyżki oleju i obsmażyć kurczaka doprawionego solą, pieprzem, cynamonem, imbirem  i wszystko razem podsmażamy na średnim/małym ogniu. 

W międzyczasie przygotować warzywa. Cukinie pokroić w kostkę, papryki oczyścić z gniazd nasiennych, marchewki obrać. Papryki i marchewki pokroić w słupki, pomidora przekroić na pół.

Gdy kurczak zacznie mięknąć, a cebula rozpadać – zalać mięso z cebulą – wodą (tak, aby przykryć całość wodą ponad 2-3 cm (dodatkowo przykrywamy garnek pokrywką)). Do garnka dodajemy szafran. Po 15 minutach od zagotowania dodajemy białą kapustę i marchew i gotujemy ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy pomidora, paprykę, ciecierzycę i cukinię. Gotujemy ok. 5-8 minut.

Następnie przygotowujemy kuskus. Przekładamy go do miski, dodajemy rodzynki, morele i migdały, i zalewamy gorącym bulionem (odcedzonym z warzyw i mięsa). Gdy kuskus wchłonie część wody, dolewamy olej arganowy, przykrywamy folią aluminiową.

Kuskus wyjmujemy na tażin, spulchnimy widelcem i układamy na wierzchu kurczaka z warzywami.  Dekorujemy kawałkami cytryn i obsypujemy kolendrą lub natką (można dosypać kilka migdałów blanszowanych).

Autor: Beata Śniechowska dla Oleje Świata, http://www.beatasniechowska.pl/

Zdrowe tłuszcze

Niektóre rodzaje tłuszczów nie tylko nam nie szkodzą, ale wręcz korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dowiedz się gdzie je znaleźć i jak korzystać z ich pozytywnego działania w swojej diecie.

Zobacz artykuły i przepisy

LenVitol

Produkty o bardzo dużej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, które odgrywają ważną rolę w naszym organizmie, regulując wiele procesów.

Dowiedz się więcej

Poznaj nasze produkty

Olej lniany tłoczony na zimno

Olej lniany tłoczony na zimno

Olej konopny tłoczony na zimno

Olej konopny tłoczony na zimno

Olej z wiesiołka

Olej z wiesiołka

Strona korzysta z plików cookies. Są to pliki pozwalające na korzystania z narzędzi analitycznych, marketingowych oraz społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Rozumiem i akceptuję