Skąd pochodzi len?

Len to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Obecnie na świecie istnieje około 200 gatunków lnu, w Polsce w naturalnych warunkach występuje tylko ok. 6 gatunków. Len jest rośliną jednoroczną, występującą w formie jarej (wysiew wiosenny) i ozimej (wysiewany jesienią), zwykle kwitnie w czerwcu i lipcu. Jakie jest pochodzenie lnu?

Pochodzenie lnu

Len to roślina, którą uprawiano już w starożytności. Lniane płótna znaleziono w egipskich grobowcach faraonów, były również popularne w starożytnym Rzymie i Grecji. Len stosował Hipokrates, a jego właściwości badał Teofrast z Eresos. Olej lniany już w średniowieczu stosowany był na szeroką skalę. Dziś nie wiadomo kiedy dokładnie len zaczęto uprawiać na ziemiach polskich. Ziarna lnu znaleziono
przy pracach archeologicznych w Biskupinie i w wykopaliskach w Borach Tucholskich.

Len w Polsce

W Polsce olej wykorzystywano zarówno do nawilżania suchej skóry, jak i w kuchni, gdzie stanowił podstawę dań postnych. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu olej lniany był podstawą większości dań wigilijnych.

Len zwyczajny (Linum usitatissimum L.)

Len zwyczajny należy do rodziny lnowatych (Linaceae), to roślina głównie uprawna, dziko rosnący występuje rzadko. Łodyga ma od 30 do 70 cm, charakteryzuje się niebieskimi kwiatami (chociaż występują również odmiany o białych kwiatach). Len wykorzystywany jest niemal w całości. Jego łodyga ma zastosowanie w przemyśle włókienniczym, ubrania lniane pomimo konkurencji ze strony materiałów syntetycznych i bawełny nadal cieszą się sporą popularnością, modne są również dodatki wykonane z lnu takie jak lniane torby. Nasiona są wykorzystywane w przemyśle spożywczym. Całe nasiona stanowią dodatek do potraw takich jak jogurty, musli czy pieczywa, z nasion wytłaczany jest również olej lniany, który może być spożywany samodzielnie lub jako dodatek do potraw na zimno.

Ziarno siemienia lnianego w składzie zawiera około 35% oleju. Z 1 kg ziarna lnu powstaje ok. 280 ml oleju lnianego. Większość najcenniejszych składników siemienia lnianego, czyli kwasów omega-3, podczas tłoczenia na zimno przechodzi do oleju.

Zdrowe tłuszcze

Niektóre rodzaje tłuszczów nie tylko nam nie szkodzą, ale wręcz korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dowiedz się gdzie je znaleźć i jak korzystać z ich pozytywnego działania w swojej diecie.

Zobacz artykuły i przepisy

Oleje Świata

Linia Oleje Świata to oleje wysokiej jakości powstające ze starannie wyselekcjonowanych nasion i owoców. Samo zdrowie zamknięte w małej buteleczce.

Dowiedz się więcej
Zdrowe tłuszcze

Rodzaje olejów

Oleje stosowane przez nas w kuchni można dzielić na wiele sposobów. Najprzydatniejszym kryterium jest metoda tłoczenia, która decyduje o zastosowaniu oleju w kuchni. Wedle tego kryterium oleje dzielimy na zimnotłoczone i rafinowane.

Czytaj więcej

Poznaj nasze produkty

Olej konopny tłoczony na zimno

Olej konopny tłoczony na zimno

Olej słonecznikowy tłoczony na zimno

Olej słonecznikowy tłoczony na zimno

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

Strona korzysta z plików cookies. Są to pliki pozwalające na korzystania z narzędzi analitycznych, marketingowych oraz społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Rozumiem i akceptuję