Skąd pochodzi len?

Len to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Obecnie na świecie istnieje około 200 gatunków lnu, w Polsce w naturalnych warunkach występuje tylko ok. 6 gatunków. Len jest rośliną jednoroczną, występującą w formie jarej (wysiew wiosenny) i ozimej (wysiewany jesienią), zwykle kwitnie w czerwcu i lipcu. Jakie jest pochodzenie lnu?

Pochodzenie lnu

Len to roślina, którą uprawiano już w starożytności. Lniane płótna znaleziono w egipskich grobowcach faraonów, były również popularne w starożytnym Rzymie i Grecji. Len stosował Hipokrates, a jego właściwości badał Teofrast z Eresos. Olej lniany już w średniowieczu stosowany był na szeroką skalę. Dziś nie wiadomo kiedy dokładnie len zaczęto uprawiać na ziemiach polskich. Ziarna lnu znaleziono
przy pracach archeologicznych w Biskupinie i w wykopaliskach w Borach Tucholskich.

Len w Polsce

W Polsce olej wykorzystywano zarówno do nawilżania suchej skóry, jak i w kuchni, gdzie stanowił podstawę dań postnych. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu olej lniany był podstawą większości dań wigilijnych.

Len zwyczajny (Linum usitatissimum L.)

Len zwyczajny należy do rodziny lnowatych (Linaceae), to roślina głównie uprawna, dziko rosnący występuje rzadko. Łodyga ma od 30 do 70 cm, charakteryzuje się niebieskimi kwiatami (chociaż występują również odmiany o białych kwiatach). Len wykorzystywany jest niemal w całości. Jego łodyga ma zastosowanie w przemyśle włókienniczym, ubrania lniane pomimo konkurencji ze strony materiałów syntetycznych i bawełny nadal cieszą się sporą popularnością, modne są również dodatki wykonane z lnu takie jak lniane torby. Nasiona są wykorzystywane w przemyśle spożywczym. Całe nasiona stanowią dodatek do potraw takich jak jogurty, musli czy pieczywa, z nasion wytłaczany jest również olej lniany, który może być spożywany samodzielnie lub jako dodatek do potraw na zimno.

Ziarno siemienia lnianego w składzie zawiera około 35% oleju. Z 1 kg ziarna lnu powstaje ok. 280 ml oleju lnianego. Większość najcenniejszych składników siemienia lnianego, czyli kwasów omega-3, podczas tłoczenia na zimno przechodzi do oleju.

Zdrowe tłuszcze

Niektóre rodzaje tłuszczów nie tylko nam nie szkodzą, ale wręcz korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dowiedz się gdzie je znaleźć i jak korzystać z ich pozytywnego działania w swojej diecie.

Zobacz artykuły i przepisy

LenVitol

Produkty o bardzo dużej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, które odgrywają ważną rolę w naszym organizmie, regulując wiele procesów.

Dowiedz się więcej
Zdrowe tłuszcze

Olej z awokado – naturalne bogactwo

Awokado to owoc znany zarówno w kosmetyce i medycynie naturalnej, jak i szeroko stosowany w sztuce kulinarnej. Jego cenne właściwości można znaleźć również w tłoczonym na zimno oleju, który powinien stać się składnikiem zdrowej, urozmaiconej diety.

Czytaj więcej

Poznaj nasze produkty

Olej z wiesiołka

Olej z wiesiołka

Olej z orzechów laskowych nierafinowany

Olej z orzechów laskowych nierafinowany

Len mielony – mielone nasiona, 100g, 200g

Len mielony – mielone nasiona, 100g, 200g

Strona korzysta z plików cookies. Są to pliki pozwalające na korzystania z narzędzi analitycznych, marketingowych oraz społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Rozumiem i akceptuję