Olej kukurydziany z pierwszego tłoczenia virgin

Olej kukurydziany virgin uzyskiwany jest z zarodków kukurydzy. Charakteryzuje się delikatnym smakiem i złocisto-pomarańczowym kolorem. Stanowi  idealne uzupełnienie dań przygotowywanych na zimno oraz sałatek, surówek, dipów i majonezów.

Olej kukurydziany virgin charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, w tym tłuszczów wielonienasyconych (NNKT – Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe). Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi). Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.

Na oleju kukurydzianym z pierwszego tłoczenia virgin nie należy podgrzewać ani smażyć potraw.

Polecamy także inne oleje z serii Oleje Świata

Składniki

olej kukurydziany z pierwszego tłoczenia virgin.

Wartość odżywcza 100 ml
Wartość energetyczna (energia) 3393 kJ/825 kcal
Tłuszcz, w tym: 92 g
  – kwasy tłuszczowe nasycone 12 g
  – kwasy tłuszczowe jednonienasycone 31 g
  – kwasy tłuszczowe wielonienasycone 49 g
Węglowodany, w tym: 0 g
  – cukry 0 g
Białko 0 g
Sól 0 g
Omega-6 (kwas linolowy) 48 g
Omega-9 (kwas oleinowy) 30 g

UWAGA! Może wytrącić się naturalny osad.

Przechowywanie: w temperaturze pokojowej.

Poznaj inne produkty Oleje Świata

Olej arachidowy nierafinowany

Olej arachidowy nierafinowany

Olej konopny tłoczony na zimno

Olej konopny tłoczony na zimno

Olej krokoszowy tłoczony na zimno

Olej krokoszowy tłoczony na zimno

Olej lniany tłoczony na zimno

Olej lniany tłoczony na zimno

Olej ryżowy rafinowany

Olej ryżowy rafinowany

Olej rzepakowy tłoczony na zimno

Olej rzepakowy tłoczony na zimno

Olej słonecznikowy tłoczony na zimno

Olej słonecznikowy tłoczony na zimno

Olej sezamowy nierafinowany

Olej sezamowy nierafinowany

Olej z awokado tłoczony na zimno

Olej z awokado tłoczony na zimno

Olej z orzechów laskowych nierafinowany

Olej z orzechów laskowych nierafinowany

Zdrowe tłuszcze

Olejowe ABC

Zarówno oleje zimnotłoczone, jak i rafinowane mają swoje zastosowanie w kuchni. Podczas dokonywania wyboru oleju warto pamiętać, że te tłoczone na zimno w pełni zachowują swoje drogocenne właściwości odżywcze i dlatego powinny na stałe znaleźć się w zdrowej diecie.

Czytaj więcej
Zdrowe tłuszcze

Rodzaje olejów

Oleje stosowane przez nas w kuchni można dzielić na wiele sposobów. Najprzydatniejszym kryterium jest metoda tłoczenia, która decyduje o zastosowaniu oleju w kuchni. Wedle tego kryterium oleje dzielimy na zimnotłoczone i rafinowane.

Czytaj więcej
Łatwy
10 min

Rolmopsy śledziowe z jabłkiem i cynamonem

Zobacz przepis
Łatwy
10 min

Krem czekoladowy z awokado

Zobacz przepis
Zobacz więcej przepisów

Strona korzysta z plików cookies. Są to pliki pozwalające na korzystania z narzędzi analitycznych, marketingowych oraz społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Rozumiem i akceptuję