Obiad, Kolacja
Łatwy
10 min
4
Składniki:
- 8 filetów śledziowych
- 3 kwaśne, twarde jabłka
- 3 łyżeczki cynamonu
- 1 cytryna
- 1 łyżka rafinowanego oleju ryżowego
- pieprz, cukier, opcjonalnie szczypta soli
- 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę
- 200 ml soku jabłkowego
- 2 łyżki oleju lnianego LenVitol
Przygotowanie:
Filety śledziowe przebrać, umyć, ułożyć w głębokim talerzu i zalać chłodną wodą dla wypłukania soli. Pozostawić na minimum godzinę do namoczenia. Długość moczenia będzie wydatnie wpływać na smak, im krótsze moczenie, tym bardziej słone śledzie.
Cebulę pokroić w kostkę, wyłożyć na rozgrzany na patelni olej ryżowy, dodać pokrojone w półplastry jabłka, skropione sokiem z cytryny. Podsmażać, pilnując by jabłka się nie rozpadały, do momentu zeszklenia się cebuli. Pod koniec smażenia wlać sok jabłkowy i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać cynamon, pieprz, cukier i ewentualnie szczyptę soli. Ostudzić.
Na każdym z osuszonych filetów śledziowych układać po kilka kawałków jabłka i cebuli, całość skropić sokiem z cytryny, posypać cynamonem, zawinąć w rulon, spiąć wykałaczkami. Układać ciasno w słoiku, przelewając masą jabłeczną. Wstawić do lodówki do połączenia się smaków. Spożyć w ciągu trzech dni. Przechowywać w lodówce. Podawać polane olejem LenVitol. Rolmopsy można podać z świeżą cebulą i „zieleniną” w formie dekoracji, świetnie sprawdzą się jako przystawka zarówno na domowe święta jak i eleganckie przyjęcia.