Filety śledziowe przebrać, umyć, ułożyć w głębokim talerzu i zalać chłodną wodą dla wypłukania soli. Pozostawić na minimum godzinę do namoczenia. Długość moczenia będzie wydatnie wpływać na smak, im krótsze moczenie, tym bardziej słone śledzie.
Cebulę pokroić w kostkę, wyłożyć na rozgrzany na patelni olej ryżowy, dodać pokrojone w półplastry jabłka, skropione sokiem z cytryny. Podsmażać, pilnując by jabłka się nie rozpadały, do momentu zeszklenia się cebuli. Pod koniec smażenia wlać sok jabłkowy i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać cynamon, pieprz, cukier i ewentualnie szczyptę soli. Ostudzić.
Na każdym z osuszonych filetów śledziowych układać po kilka kawałków jabłka i cebuli, całość skropić sokiem z cytryny, posypać cynamonem, zawinąć w rulon, spiąć wykałaczkami. Układać ciasno w słoiku, przelewając masą jabłeczną. Wstawić do lodówki do połączenia się smaków. Spożyć w ciągu trzech dni. Przechowywać w lodówce. Podawać polane olejem LenVitol. Rolmopsy można podać z świeżą cebulą i „zieleniną” w formie dekoracji, świetnie sprawdzą się jako przystawka zarówno na domowe święta jak i eleganckie przyjęcia.
Niektóre rodzaje tłuszczów nie tylko nam nie szkodzą, ale wręcz korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dowiedz się gdzie je znaleźć i jak korzystać z ich pozytywnego działania w swojej diecie.
Zobacz artykuły i przepisyProdukty o bardzo dużej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, które odgrywają ważną rolę w naszym organizmie, regulując wiele procesów.
Dowiedz się więcejStrona korzysta z plików cookies. Są to pliki pozwalające na korzystania z narzędzi analitycznych, marketingowych oraz społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.