Rodzaje olejów

Oleje stosowane przez nas w kuchni można dzielić na wiele sposobów. Najprzydatniejszym kryterium jest metoda tłoczenia, która decyduje o zastosowaniu oleju w kuchni. Wedle tego kryterium oleje dzielimy na zimnotłoczone i rafinowane. Jakie są pomiędzy nimi różnice?

Z tabeli wynika, iż oleje zimnotłoczone są najzdrowsze jak i najsmaczniejsze. Dla przykładu: olej zimnotłoczony z sezamu smakuje jak sezamki a olej z orzechów arachidowych jak masło orzechowe. Tym sposobem możemy w smaczny sposób dostarczyć organizmowi niezbędnych dla zdrowia składników aktywnych biologicznie.

UWAGA! Trzeba jednakże pamiętać o ważnej zasadzie. Oleje zimno tłoczone można stosować jedynie do potraw przyrządzanych jak i spożywanych w temperaturze otoczenia. Absolutnie nie wolno olejów zimno tłoczonych stosować w podwyższonej temperaturze. Oleje zimno tłoczone wybieramy do sałatek (owocowych jak i warzywnych), past jajecznych, dipów, koktajli, a także jako dodatek do zup tuż przed podaniem.

Do smażenia, choć powinniśmy unikać tej obróbki termicznej potraw można stosować olej rafinowany wysokiej jakości np. ryżowy albo z pestek winogron.

Zdrowe tłuszcze

Niektóre rodzaje tłuszczów nie tylko nam nie szkodzą, ale wręcz korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dowiedz się gdzie je znaleźć i jak korzystać z ich pozytywnego działania w swojej diecie.

Zobacz artykuły i przepisy

Oleje Świata

Linia Oleje Świata to oleje wysokiej jakości powstające ze starannie wyselekcjonowanych nasion i owoców. Samo zdrowie zamknięte w małej buteleczce.

Dowiedz się więcej
Zdrowe tłuszcze

Olej z awokado – naturalne bogactwo

Awokado to owoc znany zarówno w kosmetyce i medycynie naturalnej, jak i szeroko stosowany w sztuce kulinarnej. Jego cenne właściwości można znaleźć również w tłoczonym na zimno oleju, który powinien stać się składnikiem zdrowej, urozmaiconej diety.

Czytaj więcej

Poznaj nasze produkty

LenVitol – Len mielony – mielone nasiona lnu

LenVitol – Len mielony – mielone nasiona lnu

Olej rzepakowy tłoczony na zimno

Olej rzepakowy tłoczony na zimno

Olej z awokado tłoczony na zimno

Olej z awokado tłoczony na zimno

Strona korzysta z plików cookies. Są to pliki pozwalające na korzystania z narzędzi analitycznych, marketingowych oraz społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Rozumiem i akceptuję