Rodzaje olejów

Oleje stosowane przez nas w kuchni można dzielić na wiele sposobów. Najprzydatniejszym kryterium jest metoda tłoczenia, która decyduje o zastosowaniu oleju w kuchni. Wedle tego kryterium oleje dzielimy na zimnotłoczone i rafinowane. Jakie są pomiędzy nimi różnice?

Z tabeli wynika, iż oleje zimnotłoczone są najzdrowsze jak i najsmaczniejsze. Dla przykładu: olej zimnotłoczony z sezamu smakuje jak sezamki a olej z orzechów arachidowych jak masło orzechowe. Tym sposobem możemy w smaczny sposób dostarczyć organizmowi niezbędnych dla zdrowia składników aktywnych biologicznie.

UWAGA! Trzeba jednakże pamiętać o ważnej zasadzie. Oleje zimno tłoczone można stosować jedynie do potraw przyrządzanych jak i spożywanych w temperaturze otoczenia. Absolutnie nie wolno olejów zimno tłoczonych stosować w podwyższonej temperaturze. Oleje zimno tłoczone wybieramy do sałatek (owocowych jak i warzywnych), past jajecznych, dipów, koktajli, a także jako dodatek do zup tuż przed podaniem.

Do smażenia, choć powinniśmy unikać tej obróbki termicznej potraw można stosować olej rafinowany wysokiej jakości np. ryżowy albo z pestek winogron.

Zdrowe tłuszcze

Niektóre rodzaje tłuszczów nie tylko nam nie szkodzą, ale wręcz korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dowiedz się gdzie je znaleźć i jak korzystać z ich pozytywnego działania w swojej diecie.

Zobacz artykuły i przepisy

Oleje Świata

Linia Oleje Świata to oleje wysokiej jakości powstające ze starannie wyselekcjonowanych nasion i owoców. Samo zdrowie zamknięte w małej buteleczce.

Dowiedz się więcej
Zdrowe tłuszcze

Proporcje NNKT w codziennej diecie

Oprócz funkcji budulcowych, kwasy NNKT pełnią jeszcze inne funkcje w organizmie – regulują wiele procesów fizjologicznych (transport i metabolizm innych tłuszczy i cholesterolu, krzepliwość krwi, odpowiedź immunologiczną).

Czytaj więcej

Poznaj nasze produkty

Olej z pestek winogron rafinowany

Olej z pestek winogron rafinowany

Olej z wiesiołka

Olej z wiesiołka

Olej krokoszowy tłoczony na zimno

Olej krokoszowy tłoczony na zimno

Strona korzysta z plików cookies. Są to pliki pozwalające na korzystania z narzędzi analitycznych, marketingowych oraz społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Rozumiem i akceptuję