Olej z pestek winogron rafinowany

Olej z pestek winogron otrzymywany jest z nasion winogron i posiada delikatny smak. Jego zaletą jest nieporównywalna z żadnym innym olejem, właściwość zachowania naturalnego smaku potraw na nim smażonych. W diecie śródziemnomorskiej jest powszechnie stosowany do sałatek, sosów a także do smażenia i duszenia.

Olej z pestek winogron charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, w tym tłuszczów wielonienasyconych (NNKT – Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe). Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi). Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.

Polecamy także inne oleje z serii Oleje Świata

Składniki

Rafinowany olej z pestek winogron.

Wartość odżywcza 100 ml
Wartość energetyczna (energia) 3399 kJ/827 kcal
Tłuszcz, w tym: 92 g
  – kwasy tłuszczowe nasycone 11 g
  – kwasy tłuszczowe jednonienasycone 20 g
  – kwasy tłuszczowe wielonienasycone 61 g
Węglowodany, w tym: 0 g
 – cukry 0 g
Białko 0 g
Sól 0 g
Omega-6 (kwas linolowy) 60 g
Omega-9 (kwas oleinowy) 18 g

UWAGA! Może wytrącić się naturalny osad.

Przechowywać w temperaturze pokojowej.

Kraj pochodzenia: Włochy.

Poznaj inne produkty Oleje Świata

Olej arachidowy nierafinowany

Olej arachidowy nierafinowany

Olej konopny tłoczony na zimno

Olej konopny tłoczony na zimno

Olej krokoszowy tłoczony na zimno

Olej krokoszowy tłoczony na zimno

Olej kukurydziany z pierwszego tłoczenia virgin

Olej kukurydziany z pierwszego tłoczenia virgin

Olej lniany tłoczony na zimno

Olej lniany tłoczony na zimno

Olej ryżowy rafinowany

Olej ryżowy rafinowany

Olej rzepakowy tłoczony na zimno

Olej rzepakowy tłoczony na zimno

Olej słonecznikowy tłoczony na zimno

Olej słonecznikowy tłoczony na zimno

Olej sezamowy nierafinowany

Olej sezamowy nierafinowany

Olej z awokado tłoczony na zimno

Olej z awokado tłoczony na zimno

Zdrowe tłuszcze

Dlaczego kwasy omega-3 lubią zimno?

Kwasy tłuszczowe omega-3 są wrażliwe na światło (promienie UV) i temperaturę. Im wyższa temperatura przechowywania, tym większe ryzyko, że kwasy te utlenią się i produkt nie będzie zawierał tyle omega-3 ile oczekujemy.

Czytaj więcej
Zdrowe tłuszcze

Rodzaje olejów

Oleje stosowane przez nas w kuchni można dzielić na wiele sposobów. Najprzydatniejszym kryterium jest metoda tłoczenia, która decyduje o zastosowaniu oleju w kuchni. Wedle tego kryterium oleje dzielimy na zimnotłoczone i rafinowane.

Czytaj więcej
Łatwy
45 min

Pasta z dyni i sera twarogowego

Zobacz przepis
Łatwy
20 min

Ostra zielona wegańska pasta fasolowo-chrzanowa

Zobacz przepis
Zobacz więcej przepisów

Strona korzysta z plików cookies. Są to pliki pozwalające na korzystania z narzędzi analitycznych, marketingowych oraz społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Rozumiem i akceptuję