Krótkie smażenie na dużym ogniu, zachowuje w warzywach wiele cennych witamin.
Warzywa kroimy w zapałkę, aby miały podobną grubość i długość. Kapustę skrapiamy octem ryżowym, dzięki czemu będzie chrupka po smażeniu. Filety z kurczaka myjemy, suszymy i kroimy w paski. Następnie obsypujemy je przyprawą 5 smaków oraz mąką ziemniaczaną i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie czosnek, papryczkę chilli bez pestek oraz imbir drobno siekamy. Cebulkę kroimy w kostkę, a szczypior w paski. Grzyby zalewamy wrzątkiem i czekamy aż się rozwiną, następnie odcedzamy i kroimy w paski. W woku lub głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju ryżowego, na który wrzucamy czosnek, imbir, dymkę, papryczkę chilli oraz kurczaka. Całość smażymy na rumiano, a następnie zdejmujemy z patelni. Na rozgrzaną patelnię z olejem dodajemy grzyby, kapustę, por, paprykę czerwoną. Kiedy warzywa będą chrupiące, dodajemy na patelnię mięso i chwile razem podsmażamy. Na koniec polewamy sosem rybnym. Podajemy z ugotowanym ryżem, a który nakładamy kurczaka z warzywami.
Autor: Dorota Owczarek, http://doowa.blogspot.com
Niektóre rodzaje tłuszczów nie tylko nam nie szkodzą, ale wręcz korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dowiedz się gdzie je znaleźć i jak korzystać z ich pozytywnego działania w swojej diecie.
Zobacz artykuły i przepisyProdukty o bardzo dużej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, które odgrywają ważną rolę w naszym organizmie, regulując wiele procesów.
Dowiedz się więcejStrona korzysta z plików cookies. Są to pliki pozwalające na korzystania z narzędzi analitycznych, marketingowych oraz społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.