Olej z pestek dyni tłoczony na zimno

Olej z pestek dyni otrzymywany jest poprzez tłoczenie pestek dyni i wyróżnia się charakterystyczną dla nich ciemnozieloną barwą oraz unikalnym smakiem i zapachem. Z tego względu stanowi wspaniały dodatek do zup, surówek, sałatek, gotowanych warzyw i innych potraw przygotowywanych na zimno. Doskonale nadaje się również do przyrządzania deserów.

Olej z pestek dyni charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, w tym tłuszczów wielonienasyconych, do których należą Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT). Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi). Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.

Olej dyniowy powinien być stosowany na zimno, nie należy podgrzewać ani smażyć na nim potraw.

Polecamy także inne oleje z serii Oleje Świata

Składniki

Olej z pestek dyni tłoczony na zimno.

Wartość odżywcza 100 ml
Wartość energetyczna (energia) 3393 kJ/825 kcal
Tłuszcz, w tym: 92 g
  – kwasy tłuszczowe nasycone 17 g
  – kwasy tłuszczowe jednonienasycone 31 g
  – kwasy tłuszczowe wielonienasycone 43 g
Węglowodany, w tym: 0 g
  – cukry 0 g
Białko 0 g
Sól 0 g
Omega-6 (kwas linolowy) 43 g
Omega-9 (kwas oleinowy) 30 g

UWAGA! Może wytrącić się naturalny osad.

Przechowywanie:  w temperaturze pokojowej.

Miejsce pochodzenia: UE.

Poznaj inne produkty Oleje Świata

Olej arachidowy nierafinowany

Olej arachidowy nierafinowany

Olej konopny tłoczony na zimno

Olej konopny tłoczony na zimno

Olej krokoszowy tłoczony na zimno

Olej krokoszowy tłoczony na zimno

Olej kukurydziany z pierwszego tłoczenia virgin

Olej kukurydziany z pierwszego tłoczenia virgin

Olej lniany tłoczony na zimno

Olej lniany tłoczony na zimno

Olej ryżowy rafinowany

Olej ryżowy rafinowany

Olej rzepakowy tłoczony na zimno

Olej rzepakowy tłoczony na zimno

Olej słonecznikowy tłoczony na zimno

Olej słonecznikowy tłoczony na zimno

Olej sezamowy nierafinowany

Olej sezamowy nierafinowany

Olej z awokado tłoczony na zimno

Olej z awokado tłoczony na zimno

Zdrowe tłuszcze

Rodzaje olejów

Oleje stosowane przez nas w kuchni można dzielić na wiele sposobów. Najprzydatniejszym kryterium jest metoda tłoczenia, która decyduje o zastosowaniu oleju w kuchni. Wedle tego kryterium oleje dzielimy na zimnotłoczone i rafinowane.

Czytaj więcej
Zdrowe tłuszcze

Jak obniżyć cholesterol?

Wysoki poziom cholesterolu we krwi, może dotyczyć wielu Polaków. Już po 30-roku życia, przynajmniej raz w roku powinniśmy zmierzyć poziom cholesterolu. Nasza dieta powinna być tak komponowana aby ograniczać niezdrowe tłuszcze i spożywać jak najwięcej tych zdrowych.

Czytaj więcej
Łatwy
20 min

Dressing orzechowo – cytrynowy z olejem lnianym

Zobacz przepis
Łatwy
45 min

Wieprzowina orientalna z warzywami

Zobacz przepis
Zobacz więcej przepisów

Strona korzysta z plików cookies. Są to pliki pozwalające na korzystania z narzędzi analitycznych, marketingowych oraz społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Rozumiem i akceptuję