Objętość netto: 0,25 l

Olej sezamowy otrzymywany jest ze starannie wyselekcjonowanych prażonych nasion sezamu. Posiada bogate walory aromatyczne i smakowe. Ze względu na charakterystyczny ostry smak i intensywny zapach jest jednym z podstawowych składników dań kuchni azjatyckiej. Idealnie nadaje się do surówek, sałatek, sosów oraz dipów. Olej sezamowy charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi [jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi]. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.

SKŁADNIKI: nierafinowany olej z prażonych nasion sezamu, przeciwutleniacz: mieszanina tokoferoli.

Wartość odżywcza 100 ml:

 

Wartość energetyczna (energia)

3396 kJ/826 kcal

Tłuszcz, w tym:

91,8 g

   Kwasy tłuszczowe nasycone

14,2 g

   Kwasy tłuszczowe jednonienasycone

38,2 g

   Kwasy tłuszczowe wielonienasycone

39,4 g

Węglowodany, w tym:

0 g

   cukry

0 g

Białko

0 g

Sól

0 g

Pozostałe:

Omega-6 (kwas linolowy)             38,8 g

Omega-9 (kwas oleinowy)               37 g

UWAGA! Może wytrącić się naturalny osad. Przechowywać  w temperaturze pokojowej.

 

Kraj pochodzenia: Meksyk.

 

 


Polecane produkty

Olej z wiesiołka uzyskiwany jest z nasion wiesiołka metodą tłoczenia na zimno. Posiada delikatny smak i zapach. Może być wykorzystywany do sporządzania surówek i sałatek, a także jako dodatek do dań mięsnych i rybnych podawanych na zimno.
slide

Olej z wiesiołka

Oleje świata
Olej z lnianki, uzyskiwany jest z nasion lnicznika siewnego metodą tłoczenia na zimno. Ze względu na swój wyrazisty smak polecany jest jako dodatek do surówek, sałatek, pieczywa oraz przygotowywanych na zimno potraw mięsnych i rybnych.
slide

Olej z lnianki (rydzowy)

Oleje świata
Olej z ostropestu otrzymywany jest z wysokiej jakości owoców ostropestu plamistego metodą tłoczenia na zimno. Olej ten charakteryzuje się delikatnym aromatem.
slide

Olej z ostropestu

Oleje świata
Olej arganowy to produkt otrzymywany w wyniku tłoczenia nasion arganu (Argania spinosa). Olej arganowy już od dawna wykorzystywany jest do celów kulinarnych. Charakteryzuje się przyjemnym, orzechowym aromatem oraz wyrazistym smakiem.
slide

Olej arganowy

Oleje świata
Oleje Świata: olej z awokado, olej z pestek dyni, olej sezamowy, olej z orzechów włoskich, olej konopny
slide

Odkryj 5 smaków świata

Oleje świata
Olej krokoszowy tłoczony jest na zimno z nasion krokosza barwierskiego. Jest wyśmienitym olejem, znanym już w czasach starożytnych, produkowanym z myślą o dostarczeniu nowych doznań smakowych. Polecany jest do stosowania na zimno do surówek, sałatek, dipów,...
slide

Olej krokoszowy

Oleje świata
Olej lniany tłoczony na zimno powstaje ze starannie wyselekcjonowanych nasion lnu metodą tłoczenia na zimno. Olej ten ma złocisty kolor i charakterystyczny, lekko goryczkowy smak, dzięki czemu stanowi doskonały dodatek do sałatek, surówek, dipów, sosów, pas...
slide

Olej lniany

Oleje świata
Olej z awokado otrzymywany jest z najdorodniejszych owoców metodą tłoczenia na zimno. Kusi nadzwyczaj bogatym aromatem i łagodnym owocowym smakiem. Wspaniale podkreśla smak potraw przygotowywanych na zimno, zwłaszcza sałatek, surówek, dipów, sosów i pikantn...
slide

Olej z awokado

Oleje świata
Olej arachidowy powstaje ze starannie wyselekcjonowanych orzeszków ziemnych. Jego delikatna orzechowa nuta oraz słodkawy posmak czynią z niego idealny dodatek do deserów, lodów, sosów oraz do polewania ryżu z owocami, budyniu, naleśników i racuchów.
slide

Olej arachidowy

Oleje świata
Olej sezamowy otrzymywany jest ze starannie wyselekcjonowanych prażonych nasion sezamu. Posiada bogate walory aromatyczne i smakowe. Ze względu na charakterystyczny ostry smak i intensywny zapach jest jednym z podstawowych składników dań kuchni azjatyckiej. Idea...
slide

Olej sezamowy

Oleje świata
Olej z orzechów laskowych charakteryzuje się wyjątkowym, delikatnym smakiem i subtelnym orzechowym aromatem. Jest idealnym dodatkiem do surówek, sałatek, lodów, ryżu i deserów owocowych oraz czekoladowych, nadając im lekko orzechową nutę.
slide

Olej z orzechów laskowych

Oleje świata
Olej powstaje ze starannie wyselekcjonowanych orzechów włoskich. Charakteryzuje się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych omega-3 oraz delikatnym orzechowym smakiem .
slide

Olej z orzechów włoskich

Oleje świata
Olej dyniowy otrzymywany jest poprzez tłoczenie pestek dyni i wyróżnia się charakterystyczną dla nich ciemnozieloną barwą oraz unikalnym smakiem i zapachem.
slide

Olej z pestek dyni

Oleje świata
Olej słonecznikowy tłoczony na zimno, posiada charakterystyczny dla nasion słonecznika łagodny, lekko orzechowy smak. Jest doskonałym dodatkiem do dań przygotowywanych na zimno oraz surówek z kiszonej kapusty, sałatek, dipów, sosów i past serowych.
slide

Olej słonecznikowy

Oleje świata
Nasz olej powstaje ze starannie wyselekcjonowanych odmian rzepaku metodą tłoczenia na zimno. Dzięki temu posiada delikatny aromat i wyrazisty, lekko ziołowy smak.
slide

Olej rzepakowy

Oleje świata
Oliwa z oliwek extra virgin z pierwszego tłoczenia, to najwyższa kategoria oliwy z oliwek, uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych.
slide

Oliwa z oliwek

Oleje świata
Olej tłoczony na zimno z nasion konopi charakteryzuje się korzenno-orzechowym smakiem i zapachem. W polskiej kuchni znany jest od dawna i stosowany jest jako dodatek do ziemniaków, kasz, gotowanych warzyw, surówek i innych potraw na zimno.
slide

Olej konopny

Oleje świata
lej nasz uzyskiwany jest ze specjalnie wyselekcjonowanej odmiany kukurydzy metodą tłoczenia na zimno. Charakteryzuje się delikatnym smakiem i złocisto-pomarańczowym kolorem.
slide

Olej kukurydziany

Oleje świata
Olej z pestek winogron otrzymywany jest z nasion winogron dojrzewających w ciepłym klimacie Włoch. Jego zaletą jest nieporównywalna z żadnym innym olejem właściwość zachowywania naturalnego smaku potraw na nim smażonych.
slide

Olej z pestek winogron

Oleje świata
Olej ryżowy otrzymywany jest z otrąb ryżowych i wyróżnia się delikatnym, żółtym kolorem oraz neutralnym smakiem i zapachem. Jest powszechnie stosowany w kuchni azjatyckiej.
slide

Olej ryżowy

Oleje świata