Lunch, Kolacja
Łatwy
35 min
2
Prosta do zrobienia i smaczna sałatka. Idealna na różne, rodzinne spotkania.
Czego potrzebujesz:
- 1 saszetka ryżu parboiled z dzikim
- puszka kukurydzy
- kawałek papryki czerwonej
- kawałek papryki zielonej
- 1 fioletowa cebula
- kawałek wędzonej piersi z kurczaka
- 5 łyżek oleju ryżowego Oleofarm
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki skórki z cytryny
- sól, pieprz
- szczypta cukru
- koperek
Przygotowanie:
Ryż ugotować, odsączyć i skropić 1 łyżeczką soku z cytryny. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Cebulę, papryki i pierś z kurczaka pokroić. Resztę soku z cytryny, olej ryżowy oraz startą skórkę z cytryny wymieszać, dodać sól, pieprz i cukier. Wszystko razem wymieszać, dodając posiekany koperek. Odstawić do lodówki na około 2 godziny, aby smaki się połączyły.
Autor: Bożena Pieślak, http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com