Tłoczony na zimno

Objętość netto: 0,25 l, 0,5 l

OLEJ LNIANY

tłoczony na zimno

Olej lniany tłoczony na zimno powstaje ze starannie wyselekcjonowanych nasion lnu metodą tłoczenia na zimno. Olej ten ma złocisty kolor i charakterystyczny, lekko goryczkowy smak, dzięki czemu stanowi doskonały dodatek do sałatek, surówek, dipów, sosów, past serowych, gotowanych warzyw i innych potraw na zimno. Olej lniany charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, w tym wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT- Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe). Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi [jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi]. NNKT są potrzebne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju dzieci. Korzystny efekt występuje w przypadku dziennego spożycia 2 g kwasu alfa-linolenowego (ALA) i dziennego spożycia 10 g kwasu linolowego (LA). Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.

SKŁADNIKI: olej z nasion lnu tłoczony na zimno, przeciwutleniacz: mieszanina tokoferoli.

Wartość odżywcza 100 ml:

 

Wartość energetyczna (energia)

3396 kJ/826 kcal

Tłuszcz, w tym:

91,8 g

   Kwasy tłuszczowe nasycone

9,6 g

   Kwasy tłuszczowe jednonienasycone

                       15 g

   Kwasy tłuszczowe wielonienasycone

67,2 g

Węglowodany, w tym:

0 g

   cukry

0 g

Białko

0 g

Sól

0 g

 

Pozostałe:

Omega-3 (kwas alfa-linolenowy)               3,9 g

Omega-6 (kwas linolowy)                           63,3 g

 

UWAGA! Może wytrącić się naturalny osad. Przechowywać  w temperaturze pokojowej.

Kraj pochodzenia: Polska.

OBJĘTOŚĆ NETTO 0,25 l; 0,5 l


Polecane produkty

Olej z ostropestu otrzymywany jest z wysokiej jakości owoców ostropestu plamistego metodą tłoczenia na zimno. Olej ten charakteryzuje się delikatnym aromatem.
slide

Olej z ostropestu

Oleje świata
slide

Olej arganowy

Oleje świata
Oleje świata: Olej z awokado, Olej z pestek dyni, Olej sezamowy, Olej z orzechów włoskich, Olej konopny
slide

Odkryj 5 smaków świata

Oleje świata
slide

Olej krokoszowy

Oleje świata
slide

Olej lniany

Oleje świata
slide

Olej z awokado

Oleje świata
slide

Olej arachidowy

Oleje świata
slide

Olej sezamowy

Oleje świata
slide

Olej z orzechów laskowych

Oleje świata
slide

Olej z orzechów włoskich

Oleje świata
slide

Olej z pestek dyni

Oleje świata
slide

Olej słonecznikowy

Oleje świata
Nasz olej powstaje z wyselekcjonowanych odmian rzepaku metodą tłoczenia na zimno.
slide

Olej rzepakowy

Oleje świata
Oliwa z oliwek extra virgin z pierwszego tłoczenia, to najwyższa kategoria oliwy z oliwek, uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych.
slide

Oliwa z oliwek

Oleje świata
Olej tłoczony na zimno z nasion konopi charakteryzuje się korzenno-orzechowym smakiem i zapachem. W polskiej kuchni znany jest od dawna i stosowany jest jako dodatek do ziemniaków, kasz, gotowanych warzyw, surówek i innych potraw na zimno.
slide

Olej konopny

Oleje świata
lej nasz uzyskiwany jest ze specjalnie wyselekcjonowanej odmiany kukurydzy metodą tłoczenia na zimno. Charakteryzuje się delikatnym smakiem i złocisto-pomarańczowym kolorem.
slide

Olej kukurydziany

Oleje świata
Olej z pestek winogron otrzymywany jest z nasion winogron dojrzewających w ciepłym klimacie Włoch. Jego zaletą jest nieporównywalna z żadnym innym olejem właściwość zachowywania naturalnego smaku potraw na nim smażonych.
slide

Olej z pestek winogron

Oleje świata
Olej ryżowy otrzymywany jest z otrąb ryżowych i wyróżnia się delikatnym, żółtym kolorem oraz neutralnym smakiem i zapachem. Jest powszechnie stosowany w kuchni azjatyckiej.
slide

Olej ryżowy

Oleje świata