Sernik sernikowy nierówny, dlatego warto wypróbować kolejny nowy przepis – może być naprawdę smacznie.
Czego potrzebujesz:
- Tortownica 30 cm
- Spód (ciasto babkowe):
Biszkopt:
- 5 jaj
- 1 łyżka octu
- 5 łyżek oleju
- 1 i 1/2 szkl mąki
- 1/2 szkl cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ser:
- 1 kg sera z wiaderka
- 1 szkl cukru
- 2 szkl mleka
- 1/2 szkl oleju z pestek winogron Oleofarm
- 4 żółtka
- 2 całe jajka
- 2 budynie waniliowe
- 2 cukry waniliowe
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Rosa
Przygotowanie:
Do wysokiej miski wbijamy białka i ubijamy mikserem bądź trzepaczką na sztywną pianę (powinna być tak sztywna, żeby po odwróceniu miski do góry dnem nie wypadła). Następnie dodajemy cukier i nadal ubijamy kilka minut.. Kolejne czynności obowiązkowo wykonujemy drewnianą łyżką. Dodajemy żółtka może być kolejno po jednym. Bardzo delikatnie mieszamy białka z żółtkami zagarniając masę od dołu ku górze, aż powstanie jednolita, masa. Następnie dodajemy po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym (tutaj z kolei, nie można dodać jej wszystkiej naraz, bo ciasto opadnie!) Bardzo delikatnie w podobny sposób jak żółtka mieszamy. Tak przygotowaną masę wlewamy do standardowej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy 40 min w temp. 180 stopni C. Wystudzony kroimy na kilkanaście 2cm pasków. Układamy je na cieście z okruszków w odstępach 1 cm.
Autor: Jolanta Augustyn, http://www.abcmojejkuchni.blogspot.com