Dawno, dawno temu na polskiej wsi uprawiano len – roślinę niezwykłą. Wykorzystywano ją zarówno do wytwarzania tkaniny, jak i w kuchni. Nasiona lnu stosowano w całości np. jako dodatek do zup, ale także wytłaczano z nich olej. Olejowi lnianemu przypisywano niemal magiczne działanie, bo ludzie jeszcze wtedy nie wiedzieli, skąd się biorą jego dobroczynne właściwości. Dzisiaj wiemy, że to wszystko dzięki bardzo dużej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, które odgrywają niezwykle ważną rolę w naszym organizmie.
Niektóre rodzaje tłuszczów nie tylko nam nie szkodzą, ale wręcz korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dowiedz się gdzie je znaleźć i jak korzystać z ich pozytywnego działania w swojej diecie.
Zobacz artykuły i przepisyZarówno oleje zimnotłoczone, jak i rafinowane mają swoje zastosowanie w kuchni. Podczas dokonywania wyboru oleju warto pamiętać, że te tłoczone na zimno w pełni zachowują swoje drogocenne właściwości odżywcze i dlatego powinny na stałe znaleźć się w zdrowej diecie.
Czytaj więcejAwokado to owoc znany zarówno w kosmetyce i medycynie naturalnej, jak i szeroko stosowany w sztuce kulinarnej. Jego cenne właściwości można znaleźć również w tłoczonym na zimno oleju, który powinien stać się składnikiem zdrowej, urozmaiconej diety.
Czytaj więcejStrona korzysta z plików cookies. Są to pliki pozwalające na korzystania z narzędzi analitycznych, marketingowych oraz społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.