Dawno, dawno temu na polskiej wsi uprawiano len – roślinę niezwykłą. Wykorzystywano ją zarówno do wytwarzania tkaniny, jak i w kuchni. Nasiona lnu stosowano w całości np. jako dodatek do zup, ale także wytłaczano z nich olej. Olejowi lnianemu przypisywano niemal magiczne działanie, bo ludzie jeszcze wtedy nie wiedzieli, skąd się biorą jego dobroczynne właściwości. Dzisiaj wiemy, że to wszystko dzięki bardzo dużej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, które odgrywają niezwykle ważną rolę w naszym organizmie.
Niektóre rodzaje tłuszczów nie tylko nam nie szkodzą, ale wręcz korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dowiedz się gdzie je znaleźć i jak korzystać z ich pozytywnego działania w swojej diecie.
Zobacz artykuły i przepisyOprócz funkcji budulcowych, kwasy NNKT pełnią jeszcze inne funkcje w organizmie – regulują wiele procesów fizjologicznych (transport i metabolizm innych tłuszczów i cholesterolu, krzepliwość krwi, odpowiedź immunologiczną).
Czytaj więcejWprawdzie oczyszczanie organizmu kojarzy się głównie z okresem wiosennym, jednak detoks warto robić sobie co jakiś czas, nawet zimą. Pozbycie się toksyn pomoże zwalczyć zimowe zmęczenie i poprawi naszą odporność.
Czytaj więcejStrona korzysta z plików cookies. Są to pliki pozwalające na korzystania z narzędzi analitycznych, marketingowych oraz społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.