Dawno, dawno temu na polskiej wsi uprawiano len – roślinę niezwykłą. Wykorzystywano ją zarówno do wytwarzania tkaniny, jak i w kuchni. Nasiona lnu stosowano w całości np. jako dodatek do zup, ale także wytłaczano z nich olej. Olejowi lnianemu przypisywano niemal magiczne działanie, bo ludzie jeszcze wtedy nie wiedzieli, skąd się biorą jego dobroczynne właściwości. Dzisiaj wiemy, że to wszystko dzięki bardzo dużej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, które odgrywają niezwykle ważną rolę w naszym organizmie.
Niektóre rodzaje tłuszczów nie tylko nam nie szkodzą, ale wręcz korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dowiedz się gdzie je znaleźć i jak korzystać z ich pozytywnego działania w swojej diecie.
Zobacz artykuły i przepisyWysoki poziom cholesterolu we krwi, może dotyczyć wielu Polaków. Już po 30-roku życia, przynajmniej raz w roku powinniśmy zmierzyć poziom cholesterolu. Nasza dieta powinna być tak komponowana aby ograniczać niezdrowe tłuszcze i spożywać jak najwięcej tych zdrowych.
Czytaj więcejDieta opracowana przez dr Johannę Budwig jest przykładem diety wysokotłuszczowej, o ograniczonym spożyciu węglowodanów, w której głównym źródłem tłuszczu jest bogaty w kwasy omega-3 olej lniany.
Czytaj więcejStrona korzysta z plików cookies. Są to pliki pozwalające na korzystania z narzędzi analitycznych, marketingowych oraz społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.