Składniki do sałatki jarzynowej z majonezem lnianym:
- 4 marchewki,
- 4 nieduże ziemniaki,
- 4 kiszone ogórki,
- 4 jajka,
- 1 cebula,
- 1 jabłko,
- 1 puszka groszku konserwowego – 400 g,
- 5 łyżek majonezu z oleju lnianego LenVitol® – 75 g,
- sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie klasycznej sałatki jarzynowej z majonezem lnianym:
Marchew oraz ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach. Jajka gotujemy na twardo. Przestudzone warzywa oraz jajka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę, jabłko oraz ogórki kiszone obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Groszek zielony odsączamy z zalewy. Pokrojone warzywa jajka i groszek zielony mieszamy razem z majonezem lnianym. Doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na godzinę do połączenia smaków.