Każdego dnia każdy z nas spożywa różne tłuszcze, nie wiedząc często, jak bardzo różnią się one wartością odżywczą i w jak różny sposób wpływają na nasze zdrowie. Tłuszcze występują we wszystkich grupach organizmów żywych, stanowią zapasowy materiał energetyczny oraz składnik błon komórkowych. Jeszcze parę lat temu każdy tłuszcz był uważany za niechciany element diety. Dziś wraca się do podziału na te niepożądane (zwierzęce) i pożądane (roślinne i rybie), a wśród nich najbardziej kwasy omega-3.
Szczególnie istotnym dla naszego organizmu jest spożywanie tłuszczów należących do Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). Dlaczego? Jak sama nazwa wskazuje, są nam one niezbędne, bo nasz organizm sam ich nie wytworzy. Dlatego muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Do NNKT należą kwasy omega-3 i omega-6.
Bogate źródła roślinne kwasów omega-3 to przede wszystkim olej lniany wysokolinolenowy czy olej z dzikiej róży.
Dużo roślinnych kwasów omega-6 znajdziesz w oleju z wiesiołka, z ogórecznika, w oleju krokoszowym i winogronowym.
Zarówno kwasy omega-3 jak i omega-6 są bardzo ważne dla naszego organizmu. Jednak nadmiar jednych i deficyt drugich może mieć poważne konsekwencje. Obecna dieta Europejczyków i Amerykanów zwykle dostarcza za mało kwasów omega-3, a za dużo kwasów omega-6. Konsekwencją takiego stylu żywienia jest zaburzenie proporcji omega-3 do omega-6, która wynosi od 1:15 do 1:20. Skutkiem dłuższego utrzymywania takiego stosunku jest pojawienie się w naszym organizmie związków prozapalnych (które powstają z kwasów omega-6), których zbyt duża ilość jest niepożądana. Natomiast kwasy omega-3 przekształcają się w naszym organizmie do związków przeciwzapalnych.
Kwasy: linolowy (omega-6) i α-linolenowy (omega-3) współzawodniczą o te same enzymy, stąd też nadmiar kwasów omega-6 prowadzi do większej koncentracji pochodnych kwasów omega-6 i zahamowania syntezy kwasów omega-3: eikozapentaenowego (EPA) i dokozaheksaenowego (DHA). By temu zapobiec wystarczy, że codziennie przyjmiemy odpowiednią ilość kwasów omega-3.
Idealnym źródłem kwasów omega-3 jest olej lniany. Olej lniany LenVitol® powstaje tradycyjną metodą tłoczenia na zimno z wysokolinolenowej odmiany siemienia lnianego. Charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów wielonienasyconych, głównie kwasów tłuszczowych omega-3. Ich udział stanowi ponad 50%.
Niektóre rodzaje tłuszczów nie tylko nam nie szkodzą, ale wręcz korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dowiedz się gdzie je znaleźć i jak korzystać z ich pozytywnego działania w swojej diecie.
Zobacz artykuły i przepisyLinia Oleje Świata to oleje wysokiej jakości powstające ze starannie wyselekcjonowanych nasion i owoców. Samo zdrowie zamknięte w małej buteleczce.
Dowiedz się więcejWysoki poziom cholesterolu we krwi, może dotyczyć wielu Polaków. Już po 30-roku życia, przynajmniej raz w roku powinniśmy zmierzyć poziom cholesterolu. Nasza dieta powinna być tak komponowana aby ograniczać niezdrowe tłuszcze i spożywać jak najwięcej tych zdrowych.
Czytaj więcejStrona korzysta z plików cookies. Są to pliki pozwalające na korzystania z narzędzi analitycznych, marketingowych oraz społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.