Każdego dnia każdy z nas spożywa różne tłuszcze, nie wiedząc często, jak bardzo różnią się one wartością odżywczą i w jak różny sposób wpływają na nasze zdrowie. Tłuszcze występują we wszystkich grupach organizmów żywych, stanowią zapasowy materiał energetyczny oraz składnik błon komórkowych. Jeszcze parę lat temu każdy tłuszcz był uważany za niechciany element diety, dziś wraca się do podziału na te niepożądane (zwierzęce) i pożądane (roślinne i rybie).
Szczególnie istotnym dla naszego organizmu jest spożywanie tłuszczów należących do Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). Dlaczego? Jak sama nazwa wskazuje są nam niezbędne bo nasz organizm sam ich nie wytworzy. Dlatego muszą być dostarczane wraz z pożywieniem.
Zarówno kwasy omega-3 jak i omega-6 są bardzo ważne dla naszego organizmu. Jednak nadmiar jednych i deficyt drugich może mieć poważne konsekwencje. Obecna dieta Europejczyków i Amerykanów zwykle dostarcza za mało kwasów omega-3, a za dużo kwasów omega-6. Konsekwencją takiego stylu żywienia jest zaburzenie proporcji omega-3 do omega-6, która wynosi od 1:15 do 1:20. Skutkiem dłuższego utrzymywania takiego stosunku jest pojawienie się w naszym organizmie związków prozapalnych (które powstają z kwasów omega-6), których zbyt duża ilość jest niepożądana.
Kwasy omega-3 przekształcają się w naszym organizmie do związków przeciwzapalnych.
Kwasy: linolowy (omega-6) i α-linolenowy (omega-3) współzawodniczą o te same enzymy, stąd też nadmiar kwasów omega-6 prowadzi do większej koncentracji pochodnych kwasów omega-6 i zahamowania syntezy kwasów omega-3: eikozapentaenowego (EPA) i dokozaheksaenowego (DHA).
By temu zapobiec wystarczy, że codziennie przyjmiemy odpowiednią ilość kwasów omega-3.
Idealnym źródłem kwasów omega-3 jest olej lniany.
Olej lniany LenVitol® charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów wielonienasyconych oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe: kwas alfa-linolenowy (omega-3) i kwas linolowy (omega-6).
Niektóre rodzaje tłuszczów nie tylko nam nie szkodzą, ale wręcz korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dowiedz się gdzie je znaleźć i jak korzystać z ich pozytywnego działania w swojej diecie.
Zobacz artykuły i przepisyLinia Oleje Świata to oleje wysokiej jakości powstające ze starannie wyselekcjonowanych nasion i owoców. Samo zdrowie zamknięte w małej buteleczce.
Dowiedz się więcejKwasy tłuszczowe omega-3 są wrażliwe na światło (promienie UV) i temperaturę. Im wyższa temperatura przechowywania, tym większe ryzyko, że kwasy te utlenią się i produkt nie będzie zawierał tyle omega-3 ile oczekujemy.
Czytaj więcejStrona korzysta z plików cookies. Są to pliki pozwalające na korzystania z narzędzi analitycznych, marketingowych oraz społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.