Rodzaje olejów

Oleje stosowane przez nas w kuchni można dzielić na wiele sposobów. Najprzydatniejszym kryterium jest metoda tłoczenia, która decyduje o zastosowaniu oleju w kuchni. Wedle tego kryterium oleje dzielimy na zimnotłoczone i rafinowane. Jakie są pomiędzy nimi różnice?

Z tabeli wynika, iż oleje zimnotłoczone są najzdrowsze jak i najsmaczniejsze. Dla przykładu: olej zimnotłoczony z sezamu smakuje jak sezamki a olej z orzechów arachidowych jak masło orzechowe. Tym sposobem możemy w smaczny sposób dostarczyć organizmowi niezbędnych dla zdrowia składników aktywnych biologicznie.

UWAGA! Trzeba jednakże pamiętać o ważnej zasadzie. Oleje zimno tłoczone można stosować jedynie do potraw przyrządzanych jak i spożywanych w temperaturze otoczenia. Absolutnie nie wolno olejów zimno tłoczonych stosować w podwyższonej temperaturze. Oleje zimno tłoczone wybieramy do sałatek (owocowych jak i warzywnych), past jajecznych, dipów, koktajli, a także jako dodatek do zup tuż przed podaniem.

Do smażenia, choć powinniśmy unikać tej obróbki termicznej potraw można stosować olej rafinowany wysokiej jakości np. ryżowy albo z pestek winogron.

Zdrowe tłuszcze

Niektóre rodzaje tłuszczów nie tylko nam nie szkodzą, ale wręcz korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dowiedz się gdzie je znaleźć i jak korzystać z ich pozytywnego działania w swojej diecie.

Zobacz artykuły i przepisy

LenVitol

Produkty o bardzo dużej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, które odgrywają ważną rolę w naszym organizmie, regulując wiele procesów.

Dowiedz się więcej
Zdrowe tłuszcze

Proporcje NNKT w codziennej diecie

Oprócz funkcji budulcowych, kwasy NNKT pełnią jeszcze inne funkcje w organizmie – regulują wiele procesów fizjologicznych (transport i metabolizm innych tłuszczów i cholesterolu, krzepliwość krwi, odpowiedź immunologiczną).

Czytaj więcej

Poznaj nasze produkty

Olej krokoszowy tłoczony na zimno

Olej krokoszowy tłoczony na zimno

Olej sezamowy nierafinowany

Olej sezamowy nierafinowany

Olej rzepakowy tłoczony na zimno

Olej rzepakowy tłoczony na zimno

Strona korzysta z plików cookies. Są to pliki pozwalające na korzystania z narzędzi analitycznych, marketingowych oraz społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Rozumiem i akceptuję