Składniki:
- orzechy włoskie, daktyle, migdały, morele, wiórki kokosowe – po 30 g każdego
- 1 łyżka stołowa oleju lnianego LenVitol
- 2 łyżki stołowe mleka kokosowego
- 2 łyżki wody przegotowanej
- laska wanilii, przyprawa do pierników, cynamon – zależnie od smaku
Przygotowanie:
Orzechy oraz bakalie zalać wodą wymieszaną z mlekiem kokosowym i odstawić na 2 h. Po wyznaczonym czasie należy je odsączyć na sitku, posiekać w kielichu robota kuchennego (ale nie na gładką masę), dodać olej lniany LenVitol, wiórki kokosowe oraz wybrane przyprawy. Całość dobrze wymieszać. Z masy formować kuki i odstawić je na 1 – 2 godz. do lodówki. Kulki można wkładać do ozdobnych małych papierowych papilotek.
WSKAZÓWKA: jeśli masa jest zbyt sucha, należy dodać mleka kokosowego.