Lunch, Obiad
Łatwy
60 min
4
Jednym ze sposobów na zdrowe i pyszne danie, jest wiele warzyw w jednym garnku.
Czego potrzebujesz:
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 średnie cukinie
- 3 czerwone papryki
- 200 g pieczarek
- 300 g ulubionej kiełbasy
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki oleju z pestek winogron Oleofarm
- szczypta ostrej papryki
- szczypta słodkiej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
- szczypta chilli
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- sól,
- pieprz do smaku
- szczypiorek
Przygotowanie:
Cukinię pokroić w kostkę (nie obierać ze skórki). Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, wyciąć białe części i pokroić w paseczki lub kostkę. Pieczarki, umyć, obrać i pokroić w plastry. Cebulę obrać pokroić w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Kiełbasę pokroić na cienkie plasterki. Do szerokiego garnka z grubym dnem wlać olej, podgrzać, dodać kiełbaskę i smażyć na małym ogniu aż lekko się zrumieni. Kiełbasę wyjąć na talerz. Na reszcie tłuszczu zeszklić cebulę, dodać czosnek, pieczarki i smażyć przez 3 minuty. Następnie dodać warzywa: paprykę, cukinię i smażyć kolejne 5 minut. Dodać pomidory, koncentrat, przyprawy i gotować 15 minut pod przykryciem. Poprawić pieprzem i solą do smaku. Dodać odłożoną kiełbasę, posypać szczypiorkiem i podać z świeżym pieczywem.
Autor: Sara Mazurkiewicz, http://www.pieczarkamysia.blox.pl