Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Obiad, Kolacja
Łatwy
60 min
2

Soczysta pierś z kurczaka w sosie – słodko kwaśnym, to  doskonałe połączenie egzotycznych smaków. 

Czego potrzebujesz:

Składniki:

  • 250 g piersi kurczaka
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm.)
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek mąki
  • olej ryżowy Oleofarm do smażenia

Sos słodko-kwaśny:

  • 3 łyżki cukru
  • szklanka soku z ananasów
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 szalotka
  • 4 plastry ananasa
  • pół czerwonej papryki
  • 1 średnia marchew
  • ½ szklanki pędów bambusa

Przygotowanie:

Przygotowanie kurczaka:

Oczyszczamy pierś kurczaka, kroimy kawałek imbiru, przygotowujemy czosnek, sos sojowy, mąkę i olej do smażenia. Przygotowujemy marynat z imbiru i drobno siekanego czosnku, całość łączymy z sosem sojowym. Kurczaka kroimy w paski i zalewamy marynatą. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 15 minut (można zamarynować kurczaka dzień wcześniej).

Kawałki kurczaka odsączamy z marynaty i dokładnie obtaczamy w mące. Na patelni mocno rozgrzewamy olej ryżowy. Smażymy kawałki kurczaka porcjami, do uzyskania złotego koloru. Usmażone kawałki kurczaka ostawiamy w ciepłe miejsce.

Przygotowanie sosu słodko-kwaśnego:

Przygotowujemy cukier, sok z ananasów, ocet ryżowy, przecier pomidorowy oraz rozprowadzoną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Na rozgrzanej patelni karmelizujemy cukier, nie mieszamy. Gdy cukier się skarmelizuje dolewamy sok z ananasów i mieszamy, żeby sos stał się jednorodny. Dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy całość. Dolewamy ocet ryżowy i zmniejszamy moc kuchenki pod sosem na minimalny poziom. Przygotowujemy plastry ananasa, paprykę, marchew, szalotkę oraz pędy bambusa. Plastry ananasa kroimy w niewielkie kawałki. Cebulkę i marchew obieramy. Paprykę oczyszczamy pozbawiając ją gniazd nasiennych. Szalotkę tniemy w drobną kostkę, natomiast marchew, paprykę i pędy bambusa w niewielkie słupki. Ponownie zwiększamy moc palnika pod sosem. Jeżeli sos ma rzadką konsystencję, dodajemy mąkę rozprowadzoną w wodzie. Dodajemy paprykę, szalotkę oraz marchew. Dusimy całość 1-2 minuty. Dodajemy pokrojonego ananasa i pędy bambusa.

Dorzucamy do sosu usmażonego kurczaka. Sos z warzywami i mięsem podgrzewamy 2 minuty (do czasu osiągnięcia przez mięso odpowiedniej temperatury). Całość podajemy z ugotowanym na sypko ryżem.

Autor: Delfina Stańczyk, http://www.deedeelicious.blog.pl

Zdrowe tłuszcze

Niektóre rodzaje tłuszczów nie tylko nam nie szkodzą, ale wręcz korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dowiedz się gdzie je znaleźć i jak korzystać z ich pozytywnego działania w swojej diecie.

Zobacz artykuły i przepisy

LenVitol

Produkty o bardzo dużej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, które odgrywają ważną rolę w naszym organizmie, regulując wiele procesów.

Dowiedz się więcej

Poznaj nasze produkty

Olej lniany tłoczony na zimno

Olej lniany tłoczony na zimno

Olej rzepakowy tłoczony na zimno

Olej rzepakowy tłoczony na zimno

Olej konopny tłoczony na zimno

Olej konopny tłoczony na zimno

Strona korzysta z plików cookies. Są to pliki pozwalające na korzystania z narzędzi analitycznych, marketingowych oraz społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Rozumiem i akceptuję