Bazyliowe pesto

Śniadanie, Lunch, Kolacja
Łatwy
15 min
2

Zielony sos z bazylii charakteryzuje się wyrazistym smakiem, który doskonale pasuje do makaronu, sałatek i wielu innych dań.

Czego potrzebujesz:

  • 1 i 1/2 szklanki liści bazylii
  • 1/3 szklanki Pecorino Romano
  • 3 łyżki oleju z pestek z dyni Oleofarm
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Oleofarm
  • 1 łyżka orzeszków pinii
  • 1 łyżki prażonych pestek dyni
  • sól morska do smaku, świeżo zmielony pieprz
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wkładamy do malaksera i miksujemy na jednolitą i w miarę gładką masę (powinny jednak zostać wyczuwalne drobinki orzeszków pinii i pestek dyni). Pesto można przygotować w moździerzu (jednak jest to proces troszkę bardziej pracochłonny). Pesto należy przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiczku.

Autor: Beata Orlik, http://www.kuchniawzieleni.blogspot.com

Zdrowe tłuszcze

Niektóre rodzaje tłuszczów nie tylko nam nie szkodzą, ale wręcz korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dowiedz się gdzie je znaleźć i jak korzystać z ich pozytywnego działania w swojej diecie.

Zobacz artykuły i przepisy

LenVitol

Produkty o bardzo dużej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, które odgrywają ważną rolę w naszym organizmie, regulując wiele procesów.

Dowiedz się więcej

Poznaj nasze produkty

Olej z ostropestu tłoczony na zimno, 250 ml

Olej z ostropestu tłoczony na zimno, 250 ml

Olej kukurydziany tłoczony na zimno

Olej kukurydziany tłoczony na zimno

Olej krokoszowy tłoczony na zimno

Olej krokoszowy tłoczony na zimno

Strona korzysta z plików cookies. Są to pliki pozwalające na korzystania z narzędzi analitycznych, marketingowych oraz społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Rozumiem i akceptuję