Bazyliowe pesto

Śniadanie, Lunch, Kolacja
Łatwy
15 min
2

Zielony sos z bazylii charakteryzuje się wyrazistym smakiem, który doskonale pasuje do makaronu, sałatek i wielu innych dań.

Czego potrzebujesz:

  • 1 i 1/2 szklanki liści bazylii
  • 1/3 szklanki Pecorino Romano
  • 3 łyżki oleju z pestek z dyni Oleofarm
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Oleofarm
  • 1 łyżka orzeszków pinii
  • 1 łyżki prażonych pestek dyni
  • sól morska do smaku, świeżo zmielony pieprz
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wkładamy do malaksera i miksujemy na jednolitą i w miarę gładką masę (powinny jednak zostać wyczuwalne drobinki orzeszków pinii i pestek dyni). Pesto można przygotować w moździerzu (jednak jest to proces troszkę bardziej pracochłonny). Pesto należy przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiczku.

Autor: Beata Orlik, http://www.kuchniawzieleni.blogspot.com

Zdrowe tłuszcze

Niektóre rodzaje tłuszczów nie tylko nam nie szkodzą, ale wręcz korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dowiedz się gdzie je znaleźć i jak korzystać z ich pozytywnego działania w swojej diecie.

Zobacz artykuły i przepisy

LenVitol

Produkty o bardzo dużej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, które odgrywają ważną rolę w naszym organizmie, regulując wiele procesów.

Dowiedz się więcej

Poznaj nasze produkty

Olej konopny tłoczony na zimno

Olej konopny tłoczony na zimno

Olej lniany tłoczony na zimno

Olej lniany tłoczony na zimno

Olej arganowy nierafinowany

Olej arganowy nierafinowany

Strona korzysta z plików cookies. Są to pliki pozwalające na korzystania z narzędzi analitycznych, marketingowych oraz społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Rozumiem i akceptuję