Śniadanie, Lunch, Kolacja
Łatwy
15 min
2
Zielony sos z bazylii charakteryzuje się wyrazistym smakiem, który doskonale pasuje do makaronu, sałatek i wielu innych dań.
Czego potrzebujesz:
- 1 i 1/2 szklanki liści bazylii
- 1/3 szklanki Pecorino Romano
- 3 łyżki oleju z pestek z dyni Oleofarm
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Oleofarm
- 1 łyżka orzeszków pinii
- 1 łyżki prażonych pestek dyni
- sól morska do smaku, świeżo zmielony pieprz
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wkładamy do malaksera i miksujemy na jednolitą i w miarę gładką masę (powinny jednak zostać wyczuwalne drobinki orzeszków pinii i pestek dyni). Pesto można przygotować w moździerzu (jednak jest to proces troszkę bardziej pracochłonny). Pesto należy przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiczku.
Autor: Beata Orlik, http://www.kuchniawzieleni.blogspot.com