Oleje świata i aromatyczna zupa ramen zabierają Was w podróż do Japonii. Zupę można przygotowywać na wiele sposobów. My proponujemy z wieprzowiną, ale można np. z tofu w wersji wegetariańskiej. Do gotowego ramenu, dodajemy sekretny składnik kuchni azjatyckiej – olej sezamowy, który nadaje potrawom intensywnego, orientalnego smaku.
Marchew pokroić w „zapałkę”. Polędwiczkę oczyścić z błon, pokroić w plastry, a następnie na cienkie paski. Przełożyć do miski, wlać sos sojowy, rybny, posiekaną papryczkę chili, drobno starty lub posiekany imbir (ok. 1 cm) , czosnek, doprawić solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Jajka ugotować na półmiękko (włożyć do wrzącej wody i gotować ok. 7 minut). Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć do dwóch miseczek przeznaczonych do serwowania dania. Bulion przelać do garnka, dodać kłącze trawy cytrynowej, świeży imbir (3 cm) oraz sos sojowy. Gotować aż bulion nabierze głębszych aromatów.
Na patelni rozgrzać olej ryżowy, przesmażyć krótko marchew, groszek cukrowy oraz kiełki fasoli, przełożyć na makaron, dodać pozostały olej ryżowy, wrzucić zamarynowaną wieprzowinę, przesmażyć. Wieprzowinę ułożyć na makaronie obok warzyw. Na koniec ułożyć jajko przepołowione na pół. Całość posypać świeżą dymką, sezamem oraz olejem sezamowym i podlać przecedzonym bulionem do ok. 3/4 wysokości.
Autor: Beata Śniechowska dla Oleje Świata, http://www.beatasniechowska.pl/
Niektóre rodzaje tłuszczów nie tylko nam nie szkodzą, ale wręcz korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dowiedz się gdzie je znaleźć i jak korzystać z ich pozytywnego działania w swojej diecie.
Zobacz artykuły i przepisyLinia Oleje Świata to oleje wysokiej jakości powstające ze starannie wyselekcjonowanych nasion i owoców. Samo zdrowie zamknięte w małej buteleczce.
Dowiedz się więcejStrona korzysta z plików cookies. Są to pliki pozwalające na korzystania z narzędzi analitycznych, marketingowych oraz społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.