Dieta opracowana przez dr Johannę Budwig jest przykładem diety wysokotłuszczowej, o ograniczonym spożyciu węglowodanów, w której głównym źródłem tłuszczu jest bogaty w kwasy omega-3 olej lniany. Dieta ta nie narzuca jednak ściśle określonego poziomu spożycia węglowodanów, ani stosunku poszczególnych składników odżywczych: tłuszczu, białka i węglowodanów. Od lat 50-tych stosowana jest skutecznie w profilaktyce i dietoterapii chorób przewlekłych.
Dr Johanna Budwig (1908-2003), niemiecka naukowiec wywodząca się z Uniwersytetu z Münster, w Niemczech, siedmiokrotnie nominowana do Nagrody Nobla, zdobyła wykształcenie w zakresie biochemii, farmacji i nauk przyrodniczych: fizyki, biologii, botaniki i chemii. Po II wojnie światowej rząd niemiecki powierzył jej kierowanie badaniami nad wpływem farmaceutyków i żywności przetworzonej na zdrowie człowieka. W tym czasie rozwinięto bowiem techniki utwardzania naturalnych, płynnych olejów roślinnych pozwalające na przekształcanie ich w formy stałe i otrzymywanie margaryn, które miały być „zdrowym” substytutem masła. W wyniku tych procesów naturalne tłuszcze cis zawarte w olejach były przekształcane w szkodliwe dla organizmu, nienaturalne tłuszcze trans.
Dr Budwig jako jedna z pierwszych badaczy opisała znaczenie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a zwłaszcza kwasów tłuszczowych omega-3, dla zdrowia człowieka i zróżnicowała kwasy tłuszczowe na nasycone i nienasycone. Dr Budwig rozpoczęła poszukiwania naturalnego, niefarmakologicznego, sposobu leczenia tych chorych, którym ówczesna medycyna akademicka pomóc już nie mogła. Leczenie to miało dostarczać organizmowi naturalnych, jak najmniej przetworzonych związków. Wynikiem tych poszukiwań było opracowanie diety nazywanej dziś jej nazwiskiem.
Dieta dr Budwig, jest zbieżna z obowiązująca piramidą żywienia i bardzo zbliżona do modelu diety śródziemnomorskiej. Jest to dieta bogata w antyoksydanty i kwasy omega-3, a także w błonnik i węglowodany złożone. Dieta ta nakłania do zmiany złych przyzwyczajeń żywieniowych i wybierania jak najmniej przetworzonych produktów.
Początkowo dr Budwig stosowała swoją dietę z pozytywnym skutkiem w leczeniu pacjentów z chorobami nowotworowymi, a później również ze stwardnieniem rozsianym i przewlekłymi chorobami o podłożu zapalnym (np. reumatoidalne zapalenie stawów). Choć efekty stosowania opracowanej przez nią diety były spektakularne, a stosujący ją pacjenci wykazywali ogromną poprawę, dr Budwig nie wiedziała jaki mechanizm stoi za efektywnością jej diety i czemu właściwie przypisać można skuteczność zaproponowanego przez nią sposobu odżywania. Dziś zastosowanie diety jest o wiele szersze, a skuteczność głównego jej składnika – kwasów omega-3, w profilaktyce i leczeniu chorób przewlekłych, została potwierdzona w wynikach licznych badań.
Charakterystycznym elementem diety dr Budwig jest to, że w pierwszym etapie jej stosowania (od kilku tygodni do kilku miesięcy) jedynym zalecanym źródłem tłuszczu jest olej lniany bogaty w kwasy omega-3 oraz ryby. Inne tłuszcze, zwłaszcza nasycone tłuszcze zwierzęce, są zakazane. Wszystko w celu wysycenia tkanek organizmu kwasami omega-3 i uzupełnienia ich niedoborów w organizmie. Olej lniany będący źródłem omega-3 powinien być spożywany w postaci tzw. PASTY, czyli w połączeniu z chudym białym serem. Olej i ser z dodatkiem chudego kefiru bądź jogurtu powinien być miksowany przy użyciu blendera do momentu otrzymania emulsji o konsystencji majonezu (tak by olej dokładnie połączył się z serem na gładką, jednolitą masę). Takie połączenie powyższych składników umożliwia bardzo szybkie wchłanianie kwasów tłuszczowych w przewodzie pokarmowym i transportowanie do komórek organizmu.
Profilaktycznie powinno się spożywać 2 łyżki stołowe oleju lnianego dziennie. W celach leczniczych natomiast dr Budwig zalecała spożywanie od 4 do 6 łyżek stołowych oleju dziennie w połączeniu z 12,5 dkg chudego białego sera. Dr Budwig zalecała także codzienne spożywanie kilku łyżek świeżo zmielonego siemienia lnianego, będącego bogatym źródłem białka, błonnika, witamin, minerałów i naturalnych przeciwutleniaczy, które można dodawać do pasty lub spożywać z jogurtem czy kefirem. Zalecała również codzienne spożywanie mlecznych produktów fermentowanych.
Aby osiągnąć jak najlepsze efekty, osoby stosujące dietę dr Budwig powinny wyeliminować ze swojego jadłospisu nie tylko inne tłuszcze poza olejem lnianym, ale również słodycze i produkty z dodatkiem cukrów (np. słodzone soki i napoje na bazie koncentratów soków owocowych, dżemy). Zamiast cukru można używać miodu. Należy również ograniczyć ilość mięsa i wędlin ze względu na zbyt dużą ilość stosowanych do ich produkcji wypełniaczy, konserwantów jak również polepszaczy smakowych i zapachowych. Należy spożywać produkty świeże, niekonserwowane chemicznie. Wskazane są świeże warzywa i owoce oraz świeże soki z nich otrzymane.
Niektóre rodzaje tłuszczów nie tylko nam nie szkodzą, ale wręcz korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dowiedz się gdzie je znaleźć i jak korzystać z ich pozytywnego działania w swojej diecie.
Zobacz artykuły i przepisyLinia Oleje Świata to oleje wysokiej jakości powstające ze starannie wyselekcjonowanych nasion i owoców. Samo zdrowie zamknięte w małej buteleczce.
Dowiedz się więcejZarówno oleje zimnotłoczone, jak i rafinowane mają swoje zastosowanie w kuchni. Podczas dokonywania wyboru oleju warto pamiętać, że te tłoczone na zimno w pełni zachowują swoje drogocenne właściwości odżywcze i dlatego powinny na stałe znaleźć się w zdrowej diecie.
Czytaj więcejStrona korzysta z plików cookies. Są to pliki pozwalające na korzystania z narzędzi analitycznych, marketingowych oraz społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.