Składniki potrzebne do przygotowania majonezu z oleju lnianego:
- Surowe żółtko jaja – 4 szt.
- Szklanka oleju lnianego LenVitol® – 250 ml,
- 1 łyżka soku z cytryny – 15 ml.,
- Sól, pieprz, cukier do smaku.
Przygotowanie majonezu z oleju lnianego:
Jajka dokładnie umyj i sparz. Żółtka oddziel od białek, umieść w dużej misce i ucieraj do uzyskania puszystej masy. Następnie cienką stróżką dolewaj olej lniany i dalej ubijaj, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Następnie dodaj sok z cytryny, cukier, sól i pieprz do smaku i wszystko razem wymieszaj. Odstaw do lodówki, aby majonez się „przegryzł”. Z podanych gramatur uzyskasz ok. 300 ml majonezu, który możesz wykorzystać do przygotowania sałatek i sosów.