Chleb kukurydziano-paprykowy

Śniadanie, Kolacja
Łatwy
60 min
3

Delikatny chleb o wyrazistym i jednolitym smaku, doskonały jako przekąska. 

Czego potrzebujesz:

  • 1 czerwona papryka
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron Olefarm
  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3/4 szklanki maślanki naturalnej
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy olej z masłem. Dodajemy zmiażdżony czosnek i pokrojoną w drobną kostkę paprykę, następnie smażymy do miękkości i studzimy. Jajka miksujemy z maślanką, dodajemy paprykę z tłuszczem oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i sodą. Całość mieszamy.

Ciasto wykładamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej tłuszczem. Pieczemy ok.  45minut w 200 stopniach, chleb powinien lekko pęknąć.

Autor: Anna Jankowska, http://www.pokochajgotowanie.blogspot.com

Zdrowe tłuszcze

Niektóre rodzaje tłuszczów nie tylko nam nie szkodzą, ale wręcz korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dowiedz się gdzie je znaleźć i jak korzystać z ich pozytywnego działania w swojej diecie.

Zobacz artykuły i przepisy

LenVitol

Produkty o bardzo dużej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, które odgrywają ważną rolę w naszym organizmie, regulując wiele procesów.

Dowiedz się więcej

Poznaj nasze produkty

Olej konopny tłoczony na zimno

Olej konopny tłoczony na zimno

Olej sezamowy nierafinowany

Olej sezamowy nierafinowany

Olej z orzechów laskowych nierafinowany

Olej z orzechów laskowych nierafinowany

Strona korzysta z plików cookies. Są to pliki pozwalające na korzystania z narzędzi analitycznych, marketingowych oraz społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Rozumiem i akceptuję