Zapiekanka z kaszy gryczane jest zdrowym i bogatym w wiele wartości odżywczych daniem.
Na gotującą, lekko osoloną wodę wrzucamy kaszę. Gotujemy przez 15 min, a następnie wyłączamy gaz i odstawiamy garnek na kolejne 10 min. Przykrywamy przykrywką i nakrywamy ściereczką.
W tym czasie kroimy pora w ćwiartki, podsmażamy 4 min, następnie dodajemy pokrojone w półplasterki pieczarki. Na dużym ogniu podgrzewamy (żeby pieczarki nie puściły zbyt dużo wody) przez 4 min. Warzywa dodajemy do kaszy wraz z białym serem, przyprawami, jajkami i mieszamy wszystko razem. Na wierzchu możemy poukładać plasterki pieczarek. Wykładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem lub olejem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy 60 min. Jeśli zapiekanka zbyt mocno się przypieka, możemy pod koniec pieczenia nakryć ją przykrywką lub folią aluminiową. Po upieczeniu wystawiamy naczynie z piekarnika, odstawiamy na ok. 5 min, a następnie kroimy w plastry, układamy na talerzu i skrapiamy olejem konopnym dla smaku.
Autor: Joanna Kaczorowska, http://www.kaczodajnia.blogspot.com
Niektóre rodzaje tłuszczów nie tylko nam nie szkodzą, ale wręcz korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dowiedz się gdzie je znaleźć i jak korzystać z ich pozytywnego działania w swojej diecie.
Zobacz artykuły i przepisyProdukty o bardzo dużej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, które odgrywają ważną rolę w naszym organizmie, regulując wiele procesów.
Dowiedz się więcejStrona korzysta z plików cookies. Są to pliki pozwalające na korzystania z narzędzi analitycznych, marketingowych oraz społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.