Lunch, Obiad, Kolacja
Łatwy
95 min
3
Zapiekanka z kaszy gryczane jest zdrowym i bogatym w wiele wartości odżywczych daniem.
Czego potrzebujesz:
- 200 g kaszy gryczanej
- 250 g twarogu półtłustego
- olej konopny Oleofarm do smaku
- 150 g pora
- 300 g pieczarek
- 3 jajka
- 2 szklanki wody do ugotowania kaszy
- łyżka posiekanego koperku
- łyżka posiekanej zielonej pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Na gotującą, lekko osoloną wodę wrzucamy kaszę. Gotujemy przez 15 min, a następnie wyłączamy gaz i odstawiamy garnek na kolejne 10 min. Przykrywamy przykrywką i nakrywamy ściereczką.
W tym czasie kroimy pora w ćwiartki, podsmażamy 4 min, następnie dodajemy pokrojone w półplasterki pieczarki. Na dużym ogniu podgrzewamy (żeby pieczarki nie puściły zbyt dużo wody) przez 4 min. Warzywa dodajemy do kaszy wraz z białym serem, przyprawami, jajkami i mieszamy wszystko razem. Na wierzchu możemy poukładać plasterki pieczarek. Wykładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem lub olejem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy 60 min. Jeśli zapiekanka zbyt mocno się przypieka, możemy pod koniec pieczenia nakryć ją przykrywką lub folią aluminiową. Po upieczeniu wystawiamy naczynie z piekarnika, odstawiamy na ok. 5 min, a następnie kroimy w plastry, układamy na talerzu i skrapiamy olejem konopnym dla smaku.
Autor: Joanna Kaczorowska, http://www.kaczodajnia.blogspot.com