Lunch, Kolacja
Łatwy
20 min
2
Zdrowa i smaczna surówka z dodatkiem orzechów włoskich. Idealnie pasuje do domowego obiadu.
Czego potrzebujesz:
- 1 nieduża główka kapusty pekińskiej
- 1 kwaśne jabłko
- 1 zielony ogórek
- 1/3 szklanki kiełków rzeżuchy + do dekoracji
- 1 cebula dymka ze szczypiorkiem
- 1/2 szklanki orzechów + dekoracji
- 1 mały jogurt naturalny (200 g)
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oleju z orzechów włoskich
- do smaku: sól i pieprz
Przygotowanie:
Kapustę umyć, osuszyć i drobno poszatkować. Dodać do dużej salaterki. Ogórka umyć i pokroić w półplasterki, jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, cebulę i szczypiorek drobno pokroić, orzechy poszatkować, kiełki rzeżuchy przekroić na pół. Dodać wszystkie składniki do kapusty. W osobnym naczyniu wymieszać olej z sokiem z cytryny, przyprawami i musztardą, jogurtem, wymieszać i polać zawartość w salaterce. Wymieszać. Surówkę przed konsumpcję polecam, aby postała ok 20 minut, aby smaki się przegryzły. Udekorować kiełkami rzeżuchy i orzechami włoskimi.
Autor: Sara Mazurkiewicz, http://www.pieczarkamysia.blox.pl