Lunch, Kolacja
Łatwy
25 min
3
Niedroga, oryginalna i zdrowa. W sam raz na przyjęcie do znajomych.
Czego potrzebujesz:
- 25 dag sera pleśniowego lazur
- 1 jajo
- Sezam
- 2 twarde gruszki
- Mieszanka kolorowych sałat
- Klarowane masło
- Sok z cytryny
- Przyprawa do sałatek z bławatkiem
- Olej konopny Oleofarm
- Sól
- Miód
- Kilka cieniutkich plastrów boczku
- Pomidorki koktajlowe
Przygotowanie:
Ser kroimy w większa kostkę, maczamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w sezamie. Następnie rumienimy na rozgrzanym klarowanym maśle, wykładamy na papierowych ręcznikach, zostawiamy do wystygnięcia. Z soku z cytryny, oleju konopnego, przyprawy do sałatek, soli i odrobiny miodu robimy sos. Gruszki obieramy ze skórki, kroimy w ósemki i rumienimy na maśle. Odstawiamy do wystygnięcia i kroimy na kawałki. Plastry boczku obsmażamy na suchej patelni, aby zrobiły się chrupkie. Do dużej miski wsypujemy sałatę, dodajemy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, gruszki oraz rozkładamy kawałki sera, na wszystko kruszymy chrupki boczek i całość polewamy sosem.
Autor: Anna Korupczyńska-Wójcik, http://www.szczyptasmaku.blogspot.com