Lekka i zdrowa sałatka z kurczakiem, doskonale sprawdzi się jako drugie śniadanie.
Czego potrzebujesz:
1 mała sałata lodowa lub pół dużej
1 ogórek szklarniowy
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
2 pomidory
1 filet (około 300 g) z kurczaka usmażonego w ulubionej panierce (u mnie w płatkach owsianych)
2 łyżki oliwy z oliwek Oleofarm
4 łyżki oleju z pestek dyni Oleofarm
sól morska gruboziarnista
świeżo zmielony czarny pieprz
zioła: bazylia i oregano
podprażone na suchej patelni pestki dyni
Przygotowanie:
Sałatę i warzywa opłukać pod zimną wodą i osuszyć na ręczniku. Sałatę pokroić na kawałki, włożyć do dużej salaterki, oprószyć delikatnie solą morską. Pomidory i papryki pokroić w kostkę. Ogórki pokroić na półplasterki. Warzywa dodać do sałaty, dodać oliwę z oliwek, zioła, sól, pieprz i wymieszać. Przełożyć do czystej salaterki, skropić z wierzchu oliwą z pestek dyni, posypać pestkami dyni, a na wierzch poukładać pokrojonego w kostkę kurczaka.
Niektóre rodzaje tłuszczów nie tylko nam nie szkodzą, ale wręcz korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dowiedz się gdzie je znaleźć i jak korzystać z ich pozytywnego działania w swojej diecie.
Strona korzysta z plików cookies. Są to pliki pozwalające na korzystania z narzędzi analitycznych, marketingowych oraz społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.