Śniadanie, Kolacja
Łatwy
5 min
2
Domowe masło bazujące na zdrowym oleju lniany, siemieniu oraz orzechach nerkowca.
Czego potrzebujesz:
- 300g orzeszków ziemnych solonych (mogą być niesolone jeśli wolicie)
- 100g migdałów obranych lub w płatkach albo słupkach
- 100g orzechów nerkowca
- 10 łyżek oleju lnianego Oleofarm (może być także LenVitol)
- 1 łyżka siemienia lnianego Oleofarm
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 2-3 łyżki cukru brązowego Oleofarm
Przygotowanie:
Orzechy zmielić na możliwie gładką masę (malakserem lub blenderem). Do masy dodać olej lniany i ponownie zblendować, dosłodzić do smaku, dodać siemię lniane oraz cynamon i króciutko zblendować (dosłownie kilka sekund). Podawać ze świeżym pieczywem albo słodkim ciastem drożdżowym. Masło w lodówce może stać 2 tygodnie.
Autor: Agata Kuliś, http://www.kuchniabezkitu.blogspot.com