Majonez z oleju lnianego

Średni
25 min
4

Składniki potrzebne do przygotowania majonezu z oleju lnianego:

  • Surowe żółtko jaja – 4 szt.
  • Szklanka oleju lnianego LenVitol® – 250 ml,
  • 1 łyżka soku z cytryny – 15 ml.,
  • Sól, pieprz, cukier do smaku.

Przygotowanie majonezu z oleju lnianego:

Jajka dokładnie umyj i sparz. Żółtka oddziel od białek, umieść w dużej misce i ucieraj do uzyskania puszystej masy. Następnie cienką stróżką dolewaj olej lniany i dalej ubijaj, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Następnie dodaj sok z cytryny, cukier, sól i pieprz do smaku i wszystko razem wymieszaj. Odstaw do lodówki, aby majonez się „przegryzł”. Z podanych gramatur uzyskasz ok. 300 ml majonezu, który możesz wykorzystać do przygotowania sałatek i sosów.

Zdrowe tłuszcze

Niektóre rodzaje tłuszczów nie tylko nam nie szkodzą, ale wręcz korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dowiedz się gdzie je znaleźć i jak korzystać z ich pozytywnego działania w swojej diecie.

Zobacz artykuły i przepisy

LenVitol

Produkty o bardzo dużej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, które odgrywają ważną rolę w naszym organizmie, regulując wiele procesów.

Dowiedz się więcej

Poznaj nasze produkty

Olej z orzechów laskowych nierafinowany

Olej z orzechów laskowych nierafinowany

Olej z wiesiołka

Olej z wiesiołka

Olej z pestek dyni tłoczony na zimno

Olej z pestek dyni tłoczony na zimno

Strona korzysta z plików cookies. Są to pliki pozwalające na korzystania z narzędzi analitycznych, marketingowych oraz społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Rozumiem i akceptuję