Zakwas buraczany przygotować 5-7 dni wcześniej: Umyte i obrane czerwone buraki, pokroić w grube plastry, ułożyć w garnku kamionkowym, przekładając obranymi i przekrojonymi w poprzek na połówki ząbkami czosnku, zalać chłodną, przegotowaną wymieszaną z solą, wodą. Na wierzchu położyć chleb. Garnek przykryć ściereczką lub talerzykiem i odstawić w ciepłe, przewiewne i zaciemnione miejsce. Po 3 dniach zebrać pianę, zabrać chleb, zakwas przykryć i odstawić do dalszego kiszenia. Po 5-7 dniach odcedzić, przelać do czystej butelki i przechowywać w lodówce.
Barszcz: Jarzyny umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i zalać wodą. Nać pietruszki, pora, selera i lubczyka umyć, związać nicią, dołożyć do garnka. Całość pod przykryciem szybko doprowadzić do wrzenia, następnie odkryć, dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz suszone śliwki i rodzynki. Gotować wywar przez pół godziny na małym ogniu. Następnie wywar przecedzić, dolać przygotowany kwas buraczany, doprawić zmiażdżonym czosnkiem roztartym z solą i świeżo zmielonym pieprzem (ewentualnie majerankiem). Jeśli za mało słodki – można dodać cukier, jeśli za mało kwaśny lub kolor zbrunatniał – dodać trochę soku z cytryny. Każdą porcję należy wzbogacić łyżką stołową oleju lnianego LenVitol. Najlepiej smakuje z uszkami grzybowymi.
Niektóre rodzaje tłuszczów nie tylko nam nie szkodzą, ale wręcz korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dowiedz się gdzie je znaleźć i jak korzystać z ich pozytywnego działania w swojej diecie.
Zobacz artykuły i przepisyProdukty o bardzo dużej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, które odgrywają ważną rolę w naszym organizmie, regulując wiele procesów.
Dowiedz się więcejStrona korzysta z plików cookies. Są to pliki pozwalające na korzystania z narzędzi analitycznych, marketingowych oraz społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.