Witamina D w okresie ciąży i karmienia piersią

Witamina D jest jedną z najważniejszych witamin odpowiedzialnych za zdrowie ludzi. Witamina D to grupa związków rozpuszczalnych w tłuszczach i razem z nim wchłanianych.

SKĄD CZERPAĆ WITAMINĘ D?

Witamina D wytwarzana jest w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego UV. Źródłem witaminy D są także niektóre produkty żywnościowe: ryby (śledź, makrela, łosoś, tuńczyk, węgorz), tran, żółtko jaja kurzego, grzyby. Zwykła dieta nie dostarcza nam jednak wystarczającej ilości witaminy D. Deficyt witaminy D jest powszechny, dlatego najlepszym sposobem uzupełniania niedoborów witaminy D jest suplementacja.

Witamina D3 (cholekalcyferol) jest zarówno:

  • witaminą, gdyż spożywana jest z pokarmem,
  • hormonem, gdyż wytwarzana jest w skórze i aktywowana w wątrobie i nerkach.

FUNKCJE WITAMINY D

  • Wpływa na regulację wchłaniania wapnia i fosforu poprzez stymulację wchłaniania wapnia w jelitach i utrudnianie usuwania wapnia w nerkach wraz z moczem.
  • Reguluje ilość wapnia w osoczu krwi, co jest istotne dla powstawania sygnałów nerwowych i skurczu mięśni.
  • Odpowiada za prawidłowy przebieg mineralizacji kości i zębów.
  • Oddziałuje na gruczoły przytarczyczne: wpływa na zmniejszenie wydzielania hormonu produkowanego przez przytarczycę (parathormonu).
  • Wpływa na mięśnie szkieletowe.

DZIAŁANIE NIEKLASYCZNE WITAMINY D:

Witamina D3 ma znacznie szersze działanie. Badania z ostatnich lat wskazują na udział witaminy D w profilaktyce cukrzycy, chorób układu nerwowego i chorób autoimmunologicznych; dodatkowo witamina D wspomaga odporność, zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre typy chorób nowotworowych, zapobiega chorobom związanym ze schorzeniami sercowo-naczyniowymi.

Niedobór witaminy D może powodować:

  • powstawanie krzywicy,
  • demineralizację kości – kości stają się osłabione,
  • spowolnienie wzrastania zębów mlecznych u dzieci,
  • rozmiękanie kości (osteomalacja),
  • nadmierną kruchość kości (osteoporoza).

SUPLEMENTACJA WITAMINĄ D
WYTYCZNE DLA EUROPY ŚRODKOWEJ

Suplementacja witamina D w okresie ciąży powinna uwzględniać zarówno potrzeby zdrowotne matki jak i szybko rosnącego płodu.

Kobiety planujące ciąże powinny otrzymywać suplementacje witamina D zgodnie z wytycznymi dla dorosłych:

  • Dawka 800-2000 j.m./dobę (20-50 μg/dobę), zależnie od masy ciała, w miesiącach wrzesień-kwiecień
  • Dawka 800-2000 j.m./dobę (20-50 μg/dobę), zależnie od masy ciała, przez cały rok, jesli nie jest zapewniona efektywna synteza witaminy D w miesiącach letnich.

Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny otrzymywać suplementację witaminą D w dawce 1500-2000 j.m./dobę (37,5–50 μg/dobę). Suplementację należy prowadzić nie później niż od II trymestru ciąży. Ginekolodzy powinni jednak rozważyć rozpoczęcie suplementacji witaminą D w niedługim czasie po stwierdzeniu ciąży.

WITAMINA D W CIĄŻY I W OKRESIE LAKTACJI

W czasie ciąży istotne jest zapewnienie odpowiedniej ilości wapnia, który potrzebny jest do mineralizacji układu szkieletowego rozwijającego się płodu. Podstawową funkcją witaminy D jest udział w regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej, co jest warunkiem odpowiedniego wchłaniania wapnia. Kobiety w ciąży należą do grupy zwiększonego ryzyka niedoboru witaminy D, co ma negatywny wpływ zarówno na zdrowie kobiety jak i jej potomstwa.

Główną przyczyną niedoboru tej witaminy u kobiet w ciąży jest:

  • niska synteza skórna witaminy D spowodowana zalecanym ograniczaniem ekspozycji na słońce oraz używaniem kremów filtrami przeciwsłonecznymi,
  • niedostateczna podaż witaminy D z diety.

Płód zależny jest od transportu witaminy D przez łożysko, dlatego potomstwo matki z ograniczonymi zasobami witaminy D w ciąży rozpocznie nowe życie z niedoborami witaminy D. Witamina D wpływa nie tylko na układ szkieletowy dziecka, ale również na funkcjonowanie wielu innych układów, a konsekwencje niedoboru mogą być widoczne w późniejszym okresie życia dziecka.

NOWORODKI MATEK Z CIĘŻKIMI NIEDOBORAMI WITAMINY D:

  • są obciążone ryzykiem drgawek z powodu zbyt niskiego stężenia wapnia w surowicy krwi – hipokalcemii,
  • są narażone na ryzyko nieprawidłowości w budowie układu kostnego, co w późniejszym okresie życia może skutkować rozwojem krzywicy, zmniejszeniem masy kostnej, większym ryzykiem złamań, defektami szkliwa,
  • mogą być bardziej podatne na rozwój chorób metabolicznych, układu sercowo-naczyniowego czy autoimmunologicznych.

Mama i dziecko

Zachęcamy mamy do wprowadzenia zdrowego stylu życia w rodzinie oraz pokazujemy jak ważne jest wykształcenie odpowiednich nawyków żywieniowych, zwłaszcza u dzieci już od pierwszych miesięcy życia.

Zobacz artykuły

Coloflor

Linia Coloflor to seria produktów zawierających szczepy bakterii probiotycznych przeznaczonych dla dzieci od pierwszych dni życia.

Dowiedz się więcej
Mama i dziecko

Rola tłuszczów w organizmie

Tłuszcze występują w codziennej diecie człowieka. Aby wybrać odpowiedni rodzaj tłuszczów warto wiedzieć, jakie rodzaje mają prozdrowotne właściwości, a których należy unikać.

Czytaj więcej

Poznaj nasze produkty

Coloflor Max

Coloflor Max

D-Vitum 400 j.m.- krople

D-Vitum 400 j.m.- krople

Coloflor Cesario

Coloflor Cesario

Strona korzysta z plików cookies. Są to pliki pozwalające na korzystania z narzędzi analitycznych, marketingowych oraz społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Rozumiem i akceptuję