Witamina D jest jedną z najważniejszych witamin odpowiedzialnych za zdrowie ludzi. Witamina D to grupa związków rozpuszczalnych w tłuszczach i razem z nim wchłanianych.
Witamina D wytwarzana jest w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego UV. Źródłem witaminy D są także niektóre produkty żywnościowe: ryby (śledź, makrela, łosoś, tuńczyk, węgorz), tran, żółtko jaja kurzego, grzyby. Zwykła dieta nie dostarcza nam jednak wystarczającej ilości witaminy D. Deficyt witaminy D jest powszechny, dlatego najlepszym sposobem uzupełniania niedoborów witaminy D jest suplementacja.
Witamina D3 (cholekalcyferol) jest zarówno:
Witamina D3 ma znacznie szersze działanie. Badania z ostatnich lat wskazują na udział witaminy D w profilaktyce cukrzycy, chorób układu nerwowego i chorób autoimmunologicznych; dodatkowo witamina D wspomaga odporność, zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre typy chorób nowotworowych, zapobiega chorobom związanym ze schorzeniami sercowo-naczyniowymi.
Niedobór witaminy D może powodować:
Suplementacja witamina D w okresie ciąży powinna uwzględniać zarówno potrzeby zdrowotne matki jak i szybko rosnącego płodu.
Kobiety planujące ciąże powinny otrzymywać suplementacje witamina D zgodnie z wytycznymi dla dorosłych:
Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny otrzymywać suplementację witaminą D w dawce 1500-2000 j.m./dobę (37,5–50 μg/dobę). Suplementację należy prowadzić nie później niż od II trymestru ciąży. Ginekolodzy powinni jednak rozważyć rozpoczęcie suplementacji witaminą D w niedługim czasie po stwierdzeniu ciąży.
W czasie ciąży istotne jest zapewnienie odpowiedniej ilości wapnia, który potrzebny jest do mineralizacji układu szkieletowego rozwijającego się płodu. Podstawową funkcją witaminy D jest udział w regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej, co jest warunkiem odpowiedniego wchłaniania wapnia. Kobiety w ciąży należą do grupy zwiększonego ryzyka niedoboru witaminy D, co ma negatywny wpływ zarówno na zdrowie kobiety jak i jej potomstwa.
Główną przyczyną niedoboru tej witaminy u kobiet w ciąży jest:
Płód zależny jest od transportu witaminy D przez łożysko, dlatego potomstwo matki z ograniczonymi zasobami witaminy D w ciąży rozpocznie nowe życie z niedoborami witaminy D. Witamina D wpływa nie tylko na układ szkieletowy dziecka, ale również na funkcjonowanie wielu innych układów, a konsekwencje niedoboru mogą być widoczne w późniejszym okresie życia dziecka.
Zachęcamy mamy do wprowadzenia zdrowego stylu życia w rodzinie oraz pokazujemy jak ważne jest wykształcenie odpowiednich nawyków żywieniowych, zwłaszcza u dzieci już od pierwszych miesięcy życia.
Zobacz artykułyLinia Coloflor to seria produktów zawierających szczepy bakterii probiotycznych przeznaczonych dla dzieci od pierwszych dni życia.
Dowiedz się więcejOkazuje się, że nie wszystkich tłuszczów należy unikać. Niektóre z nich stanowią niezbędny element dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.
Czytaj więcejStrona korzysta z plików cookies. Są to pliki pozwalające na korzystania z narzędzi analitycznych, marketingowych oraz społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.