Witamina D jest jedną z najważniejszych witamin odpowiedzialnych za zdrowie ludzi. Witamina D to grupa związków rozpuszczalnych w tłuszczach i razem z nim wchłanianych.
Witamina D wytwarzana jest w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego UV. Źródłem witaminy D są także niektóre produkty żywnościowe: ryby (śledź, makrela, łosoś, tuńczyk, węgorz), tran, żółtko jaja kurzego, grzyby. Zwykła dieta nie dostarcza nam jednak wystarczającej ilości witaminy D. Deficyt witaminy D jest powszechny, dlatego najlepszym sposobem uzupełniania niedoborów witaminy D jest suplementacja.
Witamina D3 (cholekalcyferol) jest zarówno:
Witamina D3 ma znacznie szersze działanie. Badania z ostatnich lat wskazują na udział witaminy D w profilaktyce cukrzycy, chorób układu nerwowego i chorób autoimmunologicznych; dodatkowo witamina D wspomaga odporność, zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre typy chorób nowotworowych, zapobiega chorobom związanym ze schorzeniami sercowo-naczyniowymi.
Niedobór witaminy D może powodować:
Suplementacja witamina D w okresie ciąży powinna uwzględniać zarówno potrzeby zdrowotne matki jak i szybko rosnącego płodu.
Kobiety planujące ciąże powinny otrzymywać suplementacje witamina D zgodnie z wytycznymi dla dorosłych:
Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny otrzymywać suplementację witaminą D w dawce 1500-2000 j.m./dobę (37,5–50 μg/dobę). Suplementację należy prowadzić nie później niż od II trymestru ciąży. Ginekolodzy powinni jednak rozważyć rozpoczęcie suplementacji witaminą D w niedługim czasie po stwierdzeniu ciąży.
W czasie ciąży istotne jest zapewnienie odpowiedniej ilości wapnia, który potrzebny jest do mineralizacji układu szkieletowego rozwijającego się płodu. Podstawową funkcją witaminy D jest udział w regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej, co jest warunkiem odpowiedniego wchłaniania wapnia. Kobiety w ciąży należą do grupy zwiększonego ryzyka niedoboru witaminy D, co ma negatywny wpływ zarówno na zdrowie kobiety jak i jej potomstwa.
Główną przyczyną niedoboru tej witaminy u kobiet w ciąży jest:
Płód zależny jest od transportu witaminy D przez łożysko, dlatego potomstwo matki z ograniczonymi zasobami witaminy D w ciąży rozpocznie nowe życie z niedoborami witaminy D. Witamina D wpływa nie tylko na układ szkieletowy dziecka, ale również na funkcjonowanie wielu innych układów, a konsekwencje niedoboru mogą być widoczne w późniejszym okresie życia dziecka.
Zachęcamy mamy do wprowadzenia zdrowego stylu życia w rodzinie oraz pokazujemy jak ważne jest wykształcenie odpowiednich nawyków żywieniowych, zwłaszcza u dzieci już od pierwszych miesięcy życia.
Zobacz artykułyNOSONEK to linia wyrobów medycznych dla całej rodziny. Wysokiej jakości oczyszczona woda morska z Bretanii przynosi ulgę małym i dużym nosom.
Dowiedz się więcejStwierdzenie, że właściwe żywienie dziecka zagwarantuje jego prawidłowy rozwój może wydać się banalne. Za tym banałem kryje się jednak potrzeba wprowadzenia urozmaiconego jadłospisu.
Czytaj więcejStrona korzysta z plików cookies. Są to pliki pozwalające na korzystania z narzędzi analitycznych, marketingowych oraz społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.