Witamina D w okresie ciąży i karmienia piersią

Witamina D jest jedną z najważniejszych witamin odpowiedzialnych za zdrowie ludzi. Witamina D to grupa związków rozpuszczalnych w tłuszczach i razem z nim wchłanianych.

SKĄD CZERPAĆ WITAMINĘ D?

Witamina D wytwarzana jest w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego UV. Źródłem witaminy D są także niektóre produkty żywnościowe: ryby (śledź, makrela, łosoś, tuńczyk, węgorz), tran, żółtko jaja kurzego, grzyby. Zwykła dieta nie dostarcza nam jednak wystarczającej ilości witaminy D. Deficyt witaminy D jest powszechny, dlatego najlepszym sposobem uzupełniania niedoborów witaminy D jest suplementacja.

Witamina D3 (cholekalcyferol) jest zarówno:

  • witaminą, gdyż spożywana jest z pokarmem,
  • hormonem, gdyż wytwarzana jest w skórze i aktywowana w wątrobie i nerkach.

FUNKCJE WITAMINY D

  • Wpływa na regulację wchłaniania wapnia i fosforu poprzez stymulację wchłaniania wapnia w jelitach i utrudnianie usuwania wapnia w nerkach wraz z moczem.
  • Reguluje ilość wapnia w osoczu krwi, co jest istotne dla powstawania sygnałów nerwowych i skurczu mięśni.
  • Odpowiada za prawidłowy przebieg mineralizacji kości i zębów.
  • Oddziałuje na gruczoły przytarczyczne: wpływa na zmniejszenie wydzielania hormonu produkowanego przez przytarczycę (parathormonu).
  • Wpływa na mięśnie szkieletowe.

DZIAŁANIE NIEKLASYCZNE WITAMINY D:

Witamina D3 ma znacznie szersze działanie. Badania z ostatnich lat wskazują na udział witaminy D w profilaktyce cukrzycy, chorób układu nerwowego i chorób autoimmunologicznych; dodatkowo witamina D wspomaga odporność, zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre typy chorób nowotworowych, zapobiega chorobom związanym ze schorzeniami sercowo-naczyniowymi.

Niedobór witaminy D może powodować:

  • powstawanie krzywicy,
  • demineralizację kości – kości stają się osłabione,
  • spowolnienie wzrastania zębów mlecznych u dzieci,
  • rozmiękanie kości (osteomalacja),
  • nadmierną kruchość kości (osteoporoza).

SUPLEMENTACJA WITAMINĄ D
WYTYCZNE DLA EUROPY ŚRODKOWEJ

Suplementacja witamina D w okresie ciąży powinna uwzględniać zarówno potrzeby zdrowotne matki jak i szybko rosnącego płodu.

Kobiety planujące ciąże powinny otrzymywać suplementacje witamina D zgodnie z wytycznymi dla dorosłych:

  • Dawka 800-2000 j.m./dobę (20-50 μg/dobę), zależnie od masy ciała, w miesiącach wrzesień-kwiecień
  • Dawka 800-2000 j.m./dobę (20-50 μg/dobę), zależnie od masy ciała, przez cały rok, jesli nie jest zapewniona efektywna synteza witaminy D w miesiącach letnich.

Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny otrzymywać suplementację witaminą D w dawce 1500-2000 j.m./dobę (37,5–50 μg/dobę). Suplementację należy prowadzić nie później niż od II trymestru ciąży. Ginekolodzy powinni jednak rozważyć rozpoczęcie suplementacji witaminą D w niedługim czasie po stwierdzeniu ciąży.

WITAMINA D W CIĄŻY I W OKRESIE LAKTACJI

W czasie ciąży istotne jest zapewnienie odpowiedniej ilości wapnia, który potrzebny jest do mineralizacji układu szkieletowego rozwijającego się płodu. Podstawową funkcją witaminy D jest udział w regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej, co jest warunkiem odpowiedniego wchłaniania wapnia. Kobiety w ciąży należą do grupy zwiększonego ryzyka niedoboru witaminy D, co ma negatywny wpływ zarówno na zdrowie kobiety jak i jej potomstwa.

Główną przyczyną niedoboru tej witaminy u kobiet w ciąży jest:

  • niska synteza skórna witaminy D spowodowana zalecanym ograniczaniem ekspozycji na słońce oraz używaniem kremów filtrami przeciwsłonecznymi,
  • niedostateczna podaż witaminy D z diety.

Płód zależny jest od transportu witaminy D przez łożysko, dlatego potomstwo matki z ograniczonymi zasobami witaminy D w ciąży rozpocznie nowe życie z niedoborami witaminy D. Witamina D wpływa nie tylko na układ szkieletowy dziecka, ale również na funkcjonowanie wielu innych układów, a konsekwencje niedoboru mogą być widoczne w późniejszym okresie życia dziecka.

NOWORODKI MATEK Z CIĘŻKIMI NIEDOBORAMI WITAMINY D:

  • są obciążone ryzykiem drgawek z powodu zbyt niskiego stężenia wapnia w surowicy krwi – hipokalcemii,
  • są narażone na ryzyko nieprawidłowości w budowie układu kostnego, co w późniejszym okresie życia może skutkować rozwojem krzywicy, zmniejszeniem masy kostnej, większym ryzykiem złamań, defektami szkliwa,
  • mogą być bardziej podatne na rozwój chorób metabolicznych, układu sercowo-naczyniowego czy autoimmunologicznych.

Mama i dziecko

Zachęcamy mamy do wprowadzenia zdrowego stylu życia w rodzinie oraz pokazujemy jak ważne jest wykształcenie odpowiednich nawyków żywieniowych, zwłaszcza u dzieci już od pierwszych miesięcy życia.

Zobacz artykuły

Nosonek

NOSONEK to linia wyrobów medycznych dla całej rodziny. Wysokiej jakości oczyszczona woda morska z Bretanii przynosi ulgę małym i dużym nosom.

Dowiedz się więcej
Mama i dziecko

Dieta dziecka po 1. roku życia

Stwierdzenie, że właściwe żywienie dziecka zagwarantuje jego prawidłowy rozwój może wydać się banalne. Za tym banałem kryje się jednak potrzeba wprowadzenia urozmaiconego jadłospisu.

Czytaj więcej

Poznaj nasze produkty

Nosonek – plastry aromatyczne

Nosonek – plastry aromatyczne

D-Vitum 600 j.m. kapsułki twist-off

D-Vitum 600 j.m. kapsułki twist-off

D-Vitum 800 j.m.

D-Vitum 800 j.m.

Strona korzysta z plików cookies. Są to pliki pozwalające na korzystania z narzędzi analitycznych, marketingowych oraz społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Rozumiem i akceptuję