– Coraz głośniej mówi się dzisiaj o programowaniu metabolicznym, czyli o tym, że dieta kobiety w ciąży może wpływać na zdrowie jej dziecka nawet w życiu dorosłym. Do tego dochodzi rozwój takich dziedzin nauki, jak nutrigenomika (badania dotyczące tego, jak składniki odżywcze wpływają na ekspresję genów) i nutrigenetyka (analiza, jak zmiany genetyczne wpływają na odpowiedź na substancje odżywcze) – wskazuje ekspert w dziedzinie dietetyki, Sławomir Kula. Oprócz tego przybywa schorzeń, które są klasyfikowane jako cywilizacyjne, niezakaźne i żywieniowo zależne. Oznacza to, że są one pochodną cywilizacji, w jakiej żyjemy, a więc przyjętego przez nas stylu życia, nie rozprzestrzeniają się na zasadzie zakażenia, a ich etiologia tkwi w spożywanych bądź pomijanych przez nas pokarmach.
Skoro związek diety i zdrowia jest niezaprzeczalny, warto korzystać z jedzenia jako swoistego środka leczniczego. – Diety specjalistyczne odpowiednio dopasowane do pacjenta powinny być stałym elementem procesu leczenia, który wspomaga pracę lekarza. Deficyt energetyczny jest skutecznym sposobem na leczenie nadwagi i otyłości, dieta z kontrolowaną zawartością kwasów tłuszczowych (redukcją nasyconych kwasów tłuszczowych i wzrostem nienasyconych kwasów tłuszczowych) poprawia profil lipidowy, a eliminacja cukrów prostych wyrównuje insulinoopornośći wspomaga proces leczenia cukrzycy – wyjaśnia ekspert. Do tego dochodzą m.in. takie choroby, jak nadciśnienie tętnicze, nadczynność tarczycy, zapalenie wątroby i trzustki, niewydolność nerek, kamica żółciowa, refluks żołądkowo-przełykowy, marskość wątroby, dna moczanowa czy nowotwory, podczas których warto sięgać po dietoterapię. Modele żywienia są uzależnione nie tylko od specyfiki przypadłości, ale także od etapu leczenia. I tak inaczej będą wyglądały zalecenia dietetyczne w okresie pooperacyjnym, a inaczej po opuszczeniu szpitala. – Dieta powinna być ważnym składnikiem opieki zdrowotnej i zawsze należy ją dostosować do indywidualnego zapotrzebowania pacjenta – dodaje specjalista.
Dieta ma szczególne znaczenie w przypadku pacjentów onkologicznych. W dodatku podczas przebiegu choroby spełnia ona wiele różnych funkcji. – Jej głównymi zadaniami jest przeciwdziałanie niedożywieniu, które dotyka blisko 80% osób chorych na nowotwór czy zmniejszenie efektów ubocznych leczenie podstawowego chemio- i radioterapii. Prawidłowo odżywiony pacjent jest w stanie przyjmować leczenie w wyznaczonych terminach i lepiej reaguje na terapię.– wyjaśnia dietetyk medyczny, Paulina Borek. – Ponadto za pomocą odpowiedniego żywienia uaktywnia się układ odpornościowy czy poprawia przemianę materii – dodaje dietetyk, Sławomir Kula. Specjalnie opracowana dieta OleoKeto pozwala na odcięcie nowotworu od jego glukozowego „pożywienia” i wprowadzenie organizmu w leczniczy stan ketozy. Wraz z menu dostarczamy sobie także komplet witamin i minerałów, wśród których w przypadku raka najważniejsza jest witamina C, E i ß-karoten. Pamiętajmy, że najlepszą ich przyswajalność osiągamy, gdy spożywamy świeże i nieprzetworzone produkty. Gdy jednak nasz bilans żywieniowy wzbudza wątpliwości, warto sięgać po dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego, jak Dekarcenal. – Odpowiednia dieta pacjenta onkologicznego jest gwarancją lepszego rokowania zdrowotnego, a prawidłowo odżywiony organizm będzie miał więcej sił na walkę z chorobą. Działa to jednak także w odwrotną stronę. Jeżeli żywienie będzie nieodpowiednie, organizm chorego mogą zaatakować inne choroby, a zarazem spowolnieniu bądź pogorszeniu mogą ulec efekty terapii – przestrzega dietetyk.
Dieta to jednak nie tylko narzędzie walki z chorobami, ale także skuteczny środek, który może im zapobiegać. Zalecenia dietetyczne, które pozwalają jak najdłużej utrzymać zdrowie, zostały sformułowane jako „zasady racjonalnego odżywiania”, a także jako „zasada 7U” profesora Bergera. Należy do nich:
1. Urozmaicenie – jadłospis powinien zawierać produkty z każdego piętra piramidy żywieniowej.
2. Umiarkowanie – posiłki powinny być spożywane w umiarkowanych ilościach.
3. Uregulowanie – powinniśmy spożywać 4–5 posiłków dziennie co 2–3 godziny o stałych porach.
4. Unikanie – należy unikać słodyczy, produktów wysokoprzetworzonych, tłuszczów zwierzęcych, a także używek.
5. Uprawianie – zaleca się zapewnianie sobie codziennej aktywności fizycznej o umiarkowanym natężeniu.
6. Umiejętne przyrządzanie potraw – powinniśmy zrezygnować ze smażenia na rzecz gotowania tradycyjnego, gotowania na parze i pieczenia.
7. Uśmiechanie się – radość i pozytywne nastawienie do życia to również ważne elementy profilaktyki zdrowotnej.
Dieta ketogenna jest dietą radykalnie niskowęglowodanową, której głównym założeniem jest tak znaczne ograniczenie spożycia węglowodanów przy jednoczesnym zwiększeniu podaży tłuszczu, by wprowadzić organizm w stan ketozy.
Zobacz artykuły i przepisyWęglowodany wedle przyjętej klasyfikacji dzielą się na cukry proste (glukoza, fruktoza, galaktoza) i cukry złożone (np. skrobia). Różnią się one szybkością trawienia przez enzymy trawienne.
Czytaj więcejStrona korzysta z plików cookies. Są to pliki pozwalające na korzystania z narzędzi analitycznych, marketingowych oraz społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.