Czytanie etykiet powinno stać się nawykiem każdej mamy. Można tam bowiem znaleźć wiele ważnych informacji, choćby o składnikach alergizujących danego produktu. Jednak nie tylko skład to obowiązkowy element oznakowania towaru. Dowiedz się, co jeszcze powinnaś wyczytać z etykiety produktu spożywczego.
Pułki w sklepach uginają się od różnych towarów. Każdy producent stara się jak może, by barwną etykietą przykuć Twoją uwagę i nakłonić do zakupu swojego produktu. Tak więc potencjalnemu klientowi (czyli Tobie) rzuci się w oczy w pierwszej kolejności, reklama, logotyp i nazwa. Pozostałe informacje zazwyczaj znajdziesz z tyłu, napisane dużo drobniejszym drukiem. Czy warto być dociekliwym konsumentem i wczytywać się w to, co na pierwszy rzut oka zdaje się mało ważne? Czy nie wystarczy po prostu zidentyfikować towar oraz z grubsza zerknąć na jego najważniejsze cechy? Przekonaj się, że warto mieć świadomość, co powinna zawierać etykieta zgodnie z wymogami polskiego prawa.
Każda etykieta produktu spożywczego powinna zawierać:
Na etykiecie mogą pojawić się także inne, dodatkowe informacje na temat sposobu wytwarzania danego produktu lub jego właściwości: np.: „pakowany w atmosferze ochronnej”, „zawiera substancje słodzące”, „zawiera źródło fenyloalaniny”, „spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający” itp.
Jednym zdaniem, to co znajduje się na etykiecie nie jest obojętne i nie może być decyzją pojedynczych producentów. Warto wybierać te produkty, które zawierają komplet wymaganych informacji – bez względu na to, jak obiecujący wyda Ci się produkt spożywczy na pierwszy rzut oka. Pozornie atrakcyjny, po spojrzeniu „pod lupą” niekoniecznie będzie tak samo kuszący i skłaniający do zakupu. Warto więc być świadomym konsumentem.
Zachęcamy mamy do wprowadzenia zdrowego stylu życia w rodzinie oraz pokazujemy jak ważne jest wykształcenie odpowiednich nawyków żywieniowych, zwłaszcza u dzieci już od pierwszych miesięcy życia.
Zobacz artykułyBlu to linia preparatów zawierająca wyjątkową kompozycję składników, opartą na podwójnie standaryzowanym na zawartość polifenoli ...
Dowiedz się więcejWiedza dotycząca znaczenia drobnoustrojów u człowieka ulega ciągłemu poszerzeniu. Aktualnie wiadomo, że proces zasiedlenia przez bakterie organizmu człowieka po urodzeniu ma wpływ nie tylko na ustalanie się fizjologicznej równowagi metabolizmu oraz odporności
Czytaj więcejStrona korzysta z plików cookies. Są to pliki pozwalające na korzystania z narzędzi analitycznych, marketingowych oraz społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.