Co to jest ketoza?

Ciała ketonowe pod lupą 

– Do ciał ketonowych (ketonów) zalicza się kwas acetooctowy, kwas β-hydroksymasłowy i aceton. Są one utleniane w tkankach pozawątrobowych zależnie od ich stężenia – im jest wyższe, tym bardziej wzrasta ich spalanie. Wyjątkiem jest aceton, którego utlenianie zachodzi znaczniej trudniej i jest on wydalany z powietrzem oraz z moczem – wyjaśnia ekspert w dziedzinie dietetyki, mgr Sławomir Kula. Proces ten przebiega w inny sposób niż metabolizm węglowodanowy. W przypadku deficytu energetycznego może on być jednak z powodzeniem wykorzystywany, aby utrzymać wszystkie niezbędne funkcje organizmu. Zdrowe komórki czerpią wówczas ok. 4,2 kcal energii z 1 g ciał ketonowych. Komórki patologiczne nie mają natomiast takiej możliwości, przez co hamowany jest ich wzrost i rozwój. 

Ketoza a dieta  

Stan ketozy jest wykorzystywany w diecie niskowęglowodanowej (ketogennej), jak dieta OleoKeto, która zakłada ograniczenie spożycie węglowodanów i zwiększenie podaży tłuszczów. – Nawet 80-90% energii powinno pochodzić wówczas właśnie z tego makroskładnika – tłumaczy dietetyk.  Ciała ketonowe powstałe na skutek niepełnego utleniania kwasów tłuszczowych zastępują glukozę w szlakach metabolicznych. Organizm zaczyna posiłkować się własnymi i dostarczanymi w trakcie diety zapasami (spalaniu ulegają zarówno tłuszcze spożyte, jak też te zmagazynowane w tkance tłuszczowej). Na skutek tego pacjent odczuwa przypływ energii i polepszenie koncentracji, a ponadto przyspieszeniu ulegają przemiany metaboliczne i spalanie tkanki tłuszczowej. Osłabieniu może ulegać rozwój nowotworu, który nie otrzymuje swojej dawki „pożywienia”. Stan ketozy wykorzystuje się także w terapii lekoodpornej padaczki u dzieci i i choroby Alzheimera czy Parkinsona u pacjentów w podeszłym wieku. – Warto jednak pamiętać, że z uwagi na duże ograniczenie produktów, które pacjenci spożywali zwyczajowo i przy nieumiejętnym stosowaniu dieta ketogenna może przyczyniać się do niewystarczającej podaży energii i składników odżywczych. Dlatego taką terapię najlepiej stosować pod opieką dietetyka – wspomina Paulina Borek, dietetyk medyczny, specjalista w zakresie żywienie pacjentów onkologicznych

Komórkowe paliwo 

Dieta OleoKeto wprowadza  organizm w stan ketozy w wyniku przejścia z metabolizmu węglowodanów na niepełne spalanie kwasów tłuszczowych, w celu pozyskania niezbędnej do życia energii. Do jej głównych cech zalicza się wysoka zawartość zdrowych tłuszczów, maksymalne zredukowanie ilości węglowodanów oraz dostateczna podaż białka. Jak wynika z badań, już po kilku dniach od czasu wystąpienia stanu ketozy i wzmożonej produkcji ciał ketonowych, pokrywają one ok. 1/3 energetycznego zapotrzebowania ludzkiego mózgu. Następnie stają się one głównym materiałem energetycznym i dostarczają ok. 75% niezbędnego „komórkowego paliwa”.

Stan ketozy pod kontrolą 

Ketoza, która stanowi naturalny stan fizjologiczny dla człowieka,  bywa czasem mylnie utożsamiana ze stanem patologicznym, jakim jest kwasica ketonowa. Dlatego powstało pojęcie ketozy odżywczej (diabetycznej), które nie odnosi się do stałej zmiany pH krwi i jest bezpieczne dla ludzkiego organizmu. Po okresie adaptacji tłuszczowej pH jest utrzymywane na naturalnym poziomie, co gwarantuje normalne funkcjonowanie organizmu. – Ze względu na duże ograniczenia spożycia węglowodanów w diecie ketogennej i powszechność ich występowania w produktach spożywczych, układanie w pełni zbilansowanego menu może stanowić dla pacjentów pewną trudność. Konsekwencją tego może być niedobór witamin i minerałów, które są szalenie istotne dla pacjentów nowotworowych – przestrzega ekspert. Dlatego utrzymujący się stan ketozy warto wspomagać środkami spożywczymi o specjalnym przeznaczeniu medycznym, jak Dekarcenal. Stanowi on uzupełnienie diety podtrzymujące ketozę, wspomagające proces leczenia oraz chroniące przed chorobami współistniejącymi, które mogą pojawić się na skutek żywieniowych deficytów. 

Dieta ketogeniczna

Dieta ketogenna jest dietą radykalnie niskowęglowodanową, której głównym założeniem jest tak znaczne ograniczenie spożycia węglowodanów przy jednoczesnym zwiększeniu podaży tłuszczu, by wprowadzić organizm w stan ketozy.

Zobacz artykuły i przepisy
Dieta ketogeniczna

Źródła energii dla komórek

Do wszystkich procesów życiowych, nasze komórki wykorzystują energię, którą pozyskują ze składników energetycznych dostarczanych do organizmu z pożywieniem.

Czytaj więcej

Strona korzysta z plików cookies. Są to pliki pozwalające na korzystania z narzędzi analitycznych, marketingowych oraz społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Rozumiem i akceptuję