Składniki:
- 3 sztuki papryki – 300 g,
- czarne oliwki – 100 g,
- gęsty przecier pomidorowy – 500 g,
- 1 łyżka oleju LenVitol – 15 g,
- ząbek czosnku,
- mała cebula,
- 2 łyżki oleju ryżowego – 30 g.
Przygotowanie:
Paprykę dokładnie umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 20 min. Po wystudzeniu papryk, zdjąć delikatnie z nich skórkę. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoty kolor na oleju ryżowym. Do cebuli dodajemy przecier pomidorowy, rozgnieciony ząbek czosnku i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem przez ok. 10 min. Do malakserze dokładnie mieszamy paprykę, przestudzony sos pomidorowy, oliwki i olej lniany.