Dip węgierski z pieczonych czerwonych papryk

Łatwy
20 min
4

Składniki:

  • 3 sztuki papryki – 300 g,
  • czarne oliwki – 100 g,
  • gęsty przecier pomidorowy – 500 g,
  • 1 łyżka oleju LenVitol – 15 g,
  • ząbek czosnku,
  • mała cebula,
  • 2 łyżki oleju ryżowego – 30 g.

Przygotowanie:

Paprykę dokładnie umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. na  20 min. Po wystudzeniu papryk, zdjąć delikatnie z nich skórkę. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoty kolor na oleju ryżowym. Do cebuli dodajemy przecier pomidorowy, rozgnieciony ząbek czosnku i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem przez ok. 10 min. Do malakserze dokładnie mieszamy paprykę, przestudzony sos pomidorowy, oliwki i olej lniany.

Zdrowe tłuszcze

Niektóre rodzaje tłuszczów nie tylko nam nie szkodzą, ale wręcz korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dowiedz się gdzie je znaleźć i jak korzystać z ich pozytywnego działania w swojej diecie.

Zobacz artykuły i przepisy

Oleje Świata

Linia Oleje Świata to oleje wysokiej jakości powstające ze starannie wyselekcjonowanych nasion i owoców. Samo zdrowie zamknięte w małej buteleczce.

Dowiedz się więcej

Poznaj nasze produkty

LenVitol – Bułka tarta ze złocistym lnem mielonym

LenVitol – Bułka tarta ze złocistym lnem mielonym

Olej sezamowy nierafinowany

Olej sezamowy nierafinowany

Olej z ostropestu tłoczony na zimno

Olej z ostropestu tłoczony na zimno

Strona korzysta z plików cookies. Są to pliki pozwalające na korzystania z narzędzi analitycznych, marketingowych oraz społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Rozumiem i akceptuję