Surówka z kapusty pekińskiej i orzechów włoskich

Lunch, Kolacja
Łatwy
20 min
2

Zdrowa i smaczna surówka z dodatkiem orzechów włoskich. Idealnie pasuje do domowego obiadu.

Czego potrzebujesz:

  •  1 nieduża główka kapusty pekińskiej
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 zielony ogórek
  • 1/3 szklanki kiełków rzeżuchy + do dekoracji
  • 1 cebula dymka ze szczypiorkiem
  • 1/2 szklanki orzechów + dekoracji
  • 1 mały jogurt naturalny (200 g)
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • do smaku: sól i pieprz

Przygotowanie:

Kapustę umyć, osuszyć i drobno poszatkować. Dodać do dużej salaterki. Ogórka umyć i pokroić w półplasterki, jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, cebulę i szczypiorek drobno pokroić, orzechy poszatkować, kiełki rzeżuchy przekroić na pół. Dodać wszystkie składniki do kapusty. W osobnym naczyniu wymieszać olej z sokiem z cytryny, przyprawami i musztardą, jogurtem, wymieszać i polać zawartość w salaterce. Wymieszać. Surówkę przed konsumpcję polecam, aby postała ok 20 minut, aby smaki się przegryzły. Udekorować kiełkami rzeżuchy i orzechami włoskimi.

Autor: Sara Mazurkiewicz, http://www.pieczarkamysia.blox.pl

Zdrowe tłuszcze

Niektóre rodzaje tłuszczów nie tylko nam nie szkodzą, ale wręcz korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dowiedz się gdzie je znaleźć i jak korzystać z ich pozytywnego działania w swojej diecie.

Zobacz artykuły i przepisy

LenVitol

Produkty o bardzo dużej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, które odgrywają ważną rolę w naszym organizmie, regulując wiele procesów.

Dowiedz się więcej

Poznaj nasze produkty

Olej krokoszowy tłoczony na zimno

Olej krokoszowy tłoczony na zimno

Olej ryżowy rafinowany

Olej ryżowy rafinowany

Olej lniany tłoczony na zimno

Olej lniany tłoczony na zimno

Strona korzysta z plików cookies. Są to pliki pozwalające na korzystania z narzędzi analitycznych, marketingowych oraz społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Rozumiem i akceptuję