Sałatka z krewetkami i serowym sosem

Lunch, Kolacja
Łatwy
30 min
2

Owoce morza są doskonałym dodatkiem do sałatek i dań. Nadają potrawom wyśmienitego smaku.  

Czego potrzebujesz:

  • mix sałat: klasyczny i slim shape oraz rukola
  • 200 g surowych krewetek mrożonych
  • 70 g szynki parmeńskiej
  • 50 g orzechów nerkowca i pistacji
  • 100 g sera gorgonzola
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • cytryna, świeża bazylia, sól, pieprz
  • paluszki grissini do podania

Przygotowanie:

Krewetki rozmrażamy. Owijamy w plastry szynki, podsmażamy na dużym ogniu. Dodajemy do wymieszanych sałat. Pistacje obieramy, siekamy wraz z orzechami nerkowca, dodajemy do sałatki. Olej mieszamy z posiekaną bazylią, sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z sałatką. Całość polewamy roztopionym serem. Podajemy z paluszkami grissini.

Autor: Marta Pękalska, http://www.marta-gotuje.pl

Zdrowe tłuszcze

Niektóre rodzaje tłuszczów nie tylko nam nie szkodzą, ale wręcz korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dowiedz się gdzie je znaleźć i jak korzystać z ich pozytywnego działania w swojej diecie.

Zobacz artykuły i przepisy

LenVitol

Produkty o bardzo dużej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, które odgrywają ważną rolę w naszym organizmie, regulując wiele procesów.

Dowiedz się więcej

Poznaj nasze produkty

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

Olej krokoszowy tłoczony na zimno

Olej krokoszowy tłoczony na zimno

Olej lniany tłoczony na zimno

Olej lniany tłoczony na zimno

Strona korzysta z plików cookies. Są to pliki pozwalające na korzystania z narzędzi analitycznych, marketingowych oraz społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Rozumiem i akceptuję