Lunch, Kolacja
Łatwy
30 min
2
Owoce morza są doskonałym dodatkiem do sałatek i dań. Nadają potrawom wyśmienitego smaku.
Czego potrzebujesz:
- mix sałat: klasyczny i slim shape oraz rukola
- 200 g surowych krewetek mrożonych
- 70 g szynki parmeńskiej
- 50 g orzechów nerkowca i pistacji
- 100 g sera gorgonzola
- 50 ml oliwy z oliwek
- cytryna, świeża bazylia, sól, pieprz
- paluszki grissini do podania
Przygotowanie:
Krewetki rozmrażamy. Owijamy w plastry szynki, podsmażamy na dużym ogniu. Dodajemy do wymieszanych sałat. Pistacje obieramy, siekamy wraz z orzechami nerkowca, dodajemy do sałatki. Olej mieszamy z posiekaną bazylią, sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z sałatką. Całość polewamy roztopionym serem. Podajemy z paluszkami grissini.
Autor: Marta Pękalska, http://www.marta-gotuje.pl