Krótkie smażenie na dużym ogniu, zachowuje w warzywach wiele cennych witamin.
Czego potrzebujesz:
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- 2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka posiekanej białej młodej kapusty
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- kilka suszonych grzybów Mun
- 1 mały por
- 1/2 strąka czerwonej papryki
- 1 papryczka chilli bez pestek
- kilka łyżek oleju ryżowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- ugotowany ryż w ilości upodobań zjadających
- 2 ząbki czosnku
- 2 plasterki imbiru
- 2 cebulki dymki ze szczypiorem
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Warzywa kroimy w zapałkę, aby miały podobną grubość i długość. Kapustę skrapiamy octem ryżowym, dzięki czemu będzie chrupka po smażeniu. Filety z kurczaka myjemy, suszymy i kroimy w paski. Następnie obsypujemy je przyprawą 5 smaków oraz mąką ziemniaczaną i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie czosnek, papryczkę chilli bez pestek oraz imbir drobno siekamy. Cebulkę kroimy w kostkę, a szczypior w paski. Grzyby zalewamy wrzątkiem i czekamy aż się rozwiną, następnie odcedzamy i kroimy w paski. W woku lub głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju ryżowego, na który wrzucamy czosnek, imbir, dymkę, papryczkę chilli oraz kurczaka. Całość smażymy na rumiano, a następnie zdejmujemy z patelni. Na rozgrzaną patelnię z olejem dodajemy grzyby, kapustę, por, paprykę czerwoną. Kiedy warzywa będą chrupiące, dodajemy na patelnię mięso i chwile razem podsmażamy. Na koniec polewamy sosem rybnym. Podajemy z ugotowanym ryżem, a który nakładamy kurczaka z warzywami.
Autor: Dorota Owczarek, http://doowa.blogspot.com