Sok z granatu – właściwości prozdrowotne

Granat – prawdziwa bomba zdrowia

Sok z granatu, a właściwie sam owoc granatowca właściwego, od dawnych lat w wielu kulturach uznawany jest za symbol płodności, zdrowia i obfitości. Owoc ten wywodzi się z Azji Środkowej, ale obecnie uprawiany jest w całym rejonie Morza Śródziemnego, Indiach, Chinach, Malezji i niektórych rejonach Stanów Zjednoczonych. Ten okrągły owoc o twardej skórce wypełniony jest nawet 1200-1300 soczystymi pestkami. Pestki tworzą skupiska otoczone osnówkami, które obfitują w słodki, lekko cierpki smak.

Wartości prozdrowotne posiada posiadają wszystkie części owocu: skórka, pestki i olej z nich pozyskiwany. Jednak najsmaczniejszy i najłatwiej dostępny dla konsumentów jest sok z pestek granatu. Ma on bardzo wysoką aktywność przeciwutleniającą, za którą odpowiadają głównie substancje naturalne zwane taninami i antocyjanami. Dzięki temu sok ten korzystnie wpływa na gospodarkę węglowodanową i profil lipidowy krwi oraz wykazuje działanie antynowotworowe.

Owoce granatu i sok z nich pozyskiwany jest produktem niskokalorycznym i bogatym w witaminy: C, E i kwas pantotenowy. Zawiera także składniki mineralne, szczególnie potas, magnez i fosfor. W soku z granatu najważniejsze związki bioaktywne to antocyjany, kwas elagowy, kwas galusowy, kwercetyna, rutyna i galusan epigalokatechiny.

Sok z granatu – właściwości

Działanie kardioprotekcyjne

Ze względu na bardzo wysoki potencjał antyoksydacyjny granatu, przetwory z tego owocu poleca się dla pacjentów zagrożonych chorobami układu sercowo- naczyniowego. Dzięki obecności garbników i antocyjanów, granat wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe. Badania z udziałem ludzi, jak i na modelach zwierzęcych, potwierdzają działanie hipotensyjne, czyli obniżające ciśnienie skurczowe krwi. Podawanie regularne soku z granatu wg badań korzystne było także u pacjentów z hiperlipidemią. Zaobserwowano obniżenie stężenia trójglicerydów we krwi, zmniejszenie stężenia cholesterolu całkowitego oraz cholesterolu frakcji LDL (tzw. złego cholesterolu).

Działanie obniżające poziom cukru

Badania potwierdzają, że spożycie soku z granatu przez osoby chorujące na cukrzycę wpływa na gospodarkę węglowodanową. Przy regularnym stosowaniu zmniejsza się insulinooporność. Jednak wg badaczy, podawanie soku w ilości 50 ml na dobę nie wpływa znacząco na poziom cukru na czczo, poziom hemoglobiny glikolowanej oraz poziom insuliny.

Działanie antynowotworowe

Od wielu lat przetwory z granatu budzą nadzieję jako środek zapobiegający procesom nowotworowym oraz hamujący ich rozwój. Najbardziej obiecujące obserwacje dotychczas przeprowadzono nad wsparciem leczenia przez wyciągi z granatu nowotworów gruczołu krokowego, piersi i okrężnicy.

W aptekach łatwo dostępne są soki z owoców granatu, które można spożywać bezpośrednio lub wykorzystać jako składnik orzeźwiających napojów. Granat przez swój ciekawy, słodki i lekko cierpki smak będzie doskonałym dodatkiem do koktajli, granity owocowej, ponczu. Aby spożyć jak najwięcej bioaktywnych związków granatu, warto wybierać soki bezpośrednio tłoczone, nie odtwarzane z koncentratu oraz nie zawierające substancji dodatkowych. Dlatego polecamy nasz Sok z granatu 100%, który zawiera tylko sok bezpośrednio wyciskany z owoców granatu. Bez dodatku cukru, barwników, aromatów i konserwantów.

Literatura:
1. Kulczyński, B., Gramza-Michałowska, A. (2015). Granat – tropikalny owoc bogaty w związki bioaktywne o właściwościach prozdrowotnych. Nauka Przyr. Technol., 9, 3, #41. DOI: 10.17306/J.NPT.2015.3.41.

Na zdrowie!

Jak zadbać o zdrowie? To pytanie często sobie zadajemy. Ogromne znaczenie ma zbilansowana dieta, aktywność fizyczna, a także właściwe radzenie sobie ze stresem i dbanie o kondycję psychiczną. Co więcej? Sięgnij do naszych artykułów i zainspiruj się!

Zobacz artykuły

Soki Świata

Wyrusz z nami w podróż i odkryj bogactwo smaku owoców z każdego zakątka świata! Wzbogacone o wit. C stanowią doskonałe uzupełnienie codziennej diety.

Dowiedz się więcej
Na zdrowie!

STOP żywności wysoko przetworzonej

Przetwarzanie żywności nie jest praktyką nową. Pieczenie, suszenie, wędzenie, gotowanie, solenie, kiszenie czy mrożenie to metody jej obróbki znane ludzkości od dawna.

Czytaj więcej

Poznaj nasze produkty

Sok z czarnego bzu z witaminą C

Sok z czarnego bzu z witaminą C

Sok z brzozy z naparem z dzikiej róży

Sok z brzozy z naparem z dzikiej róży

Sok z wiśni 100%

Sok z wiśni 100%

Strona korzysta z plików cookies. Są to pliki pozwalające na korzystania z narzędzi analitycznych, marketingowych oraz społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Rozumiem i akceptuję