Nietolerancja laktozy to stosunkowo częsty problem kliniczny, jednak pomimo dość charakterystycznych objawów długo pozostaje nierozpoznany zarówno dla chorego, jak i lekarza.
Laktoza, zwana również cukrem mlecznym, to organiczny związek chemiczny należący do węglowodanów, składający się z 2 monosacharydów: glukozy i galaktozy, połączonych wiązaniem β-1,4-glikozydowym. Jest ona podstawowym węglowodanem występującym w mleku wszystkich ssaków poza morsem i lwem morskim, które produkują mleko bez laktozowe.
Objawy są następstwem fermentacji laktozy przez bakterie w jelicie grubym, co prowadzi do powstania krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (znaczne zakwaszenie treści jelitowej spowodowane obecnością takich kwasów jak masłowy, propionowy itp.). Nasilenie i rodzaj objawów zależą też od indywidualnej aktywności laktazy, ilości spożywanej laktozy, czasu opróżniania żołądka, składu mikrobioty jelitowej i osobniczej wrażliwości na ból i dyskomfort w obrębie jamy brzusznej.
Pierwotna wrodzona nietolerancja laktozy typu noworodkowego związana jest z genetycznie uwarunkowanym niedoborem laktazy. Zdarza się niezwykle rzadko (opisano zaledwie kilkadziesiąt przypadków). Niezaprzestanie spożywania laktozy w tym przypadku może się zakończyć śmiercią z powodu ciężkiej biegunki osmotycznej i wtórnych zaburzeń elektrolitowych.
Nabyta pierwotna nietolerancja laktozy (typu dorosłych) jest najczęstszą genetycznie uwarunkowaną nietolerancją laktozy. W Polsce hipolaktacja typu dorosłych dotyczy 30% populacji.
Wtórne zaburzenia trawienia/wchłaniania laktozy, zwykle przejściowe, rozwijają się najczęściej jako konsekwencja infekcji żołądkowo-jelitowej (np. rotawirusowej) przebiegającej z uszkodzeniem rąbka szczoteczkowego. Pojawiają się także w przebiegu innych schorzeń prowadzących do zaniku lub skrócenia kosmków jelitowych albo do znacznego odmłodzenia nabłonka jelitowego. Im młodszy bowiem jest enterocyt, tym niższa aktywność laktazy w rąbku szczoteczkowym.
Przejściowy niedobór laktazy, obniżający tolerancję laktozy, może być spowodowany przemijającą niedojrzałością przewodu pokarmowego u małych niemowląt, a zwłaszcza wcześniaków. Jest on jedną z przyczyn objawów określanych mianem kolki jelitowej.
Piśmiennictwo:
Jak zadbać o zdrowie? To pytanie często sobie zadajemy. Ogromne znaczenie ma zbilansowana dieta, aktywność fizyczna, a także właściwe radzenie sobie ze stresem i dbanie o kondycję psychiczną. Co więcej? Sięgnij do naszych artykułów i zainspiruj się!
Zobacz artykułySoki z brzozy nie zawierają konserwantów ani dodatkowych aromatów. Nie są też rozcieńczane wodą, doskonale gaszą pragnienie.
Dowiedz się więcejOdpowiednie odżywianie ma ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu człowieka. Jeżeli przez długi czas chcemy cieszyć się zdrowiem to warto wprowadzić kilka zasad do naszego codziennego życia.
Czytaj więcejStrona korzysta z plików cookies. Są to pliki pozwalające na korzystania z narzędzi analitycznych, marketingowych oraz społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.