Masło orzechowe z olejem lnianym

Śniadanie, Kolacja
Łatwy
5 min
2

Domowe masło bazujące na zdrowym oleju lniany, siemieniu oraz orzechach nerkowca.

Czego potrzebujesz:

  • 300g orzeszków ziemnych solonych (mogą być niesolone jeśli wolicie)
  • 100g migdałów obranych lub w płatkach albo słupkach
  • 100g orzechów nerkowca
  • 10 łyżek oleju lnianego Oleofarm (może być także LenVitol)
  • 1 łyżka siemienia lnianego Oleofarm
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 2-3 łyżki cukru brązowego Oleofarm 

Przygotowanie:

Orzechy zmielić na możliwie gładką masę (malakserem lub blenderem). Do masy dodać olej lniany i ponownie zblendować, dosłodzić do smaku, dodać siemię lniane oraz cynamon i króciutko zblendować (dosłownie kilka sekund). Podawać ze świeżym pieczywem albo  słodkim ciastem drożdżowym. Masło w lodówce może stać 2 tygodnie.

Autor: Agata Kuliś, http://www.kuchniabezkitu.blogspot.com

Zdrowe tłuszcze

Niektóre rodzaje tłuszczów nie tylko nam nie szkodzą, ale wręcz korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dowiedz się gdzie je znaleźć i jak korzystać z ich pozytywnego działania w swojej diecie.

Zobacz artykuły i przepisy

Oleje Świata

Linia Oleje Świata to oleje wysokiej jakości powstające ze starannie wyselekcjonowanych nasion i owoców. Samo zdrowie zamknięte w małej buteleczce.

Dowiedz się więcej

Poznaj nasze produkty

Olej lniany tłoczony na zimno

Olej lniany tłoczony na zimno

Olej sezamowy nierafinowany

Olej sezamowy nierafinowany

LenVitol – Bułka tarta ze złocistym lnem mielonym

LenVitol – Bułka tarta ze złocistym lnem mielonym

Strona korzysta z plików cookies. Są to pliki pozwalające na korzystania z narzędzi analitycznych, marketingowych oraz społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Rozumiem i akceptuję