Dyniowe ratatuj

Lunch, Obiad
Łatwy
45 min
2

Pyszny i lekki ratatuj z cukinii, papryki i bakłażana. Duszony w sosie pomidorowym z czosnkiem, ziołami i doprawiany olejem z pestek dyni, który dodaje gotowanym warzywom, nie tylko subtelnej, orzechowej nuty, ale także wyjątkowego aromatu. 

Czego potrzebujesz:

  • 3 papryki (czerwona, żółta, zielona)
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia (żółta lub zielona)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 pomidory (sparzone, obrane ze skórki, najlepiej malinówki)
  • 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
  • olej z pestek winogron do smażenia
  • świeże zioła: bazylia, rozmaryn, tymianek, lawenda, cząber oraz mięta (lub łyżka suszonych ziół prowansalskich)
  • olej dyniowy
  • bagietka 
  • pestki dyni

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania sosu pomidorowego, w którym poddusimy podsmażone warzywa. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Świeże zioła siekamy. Z pomidorów usuwamy gniazda nasienne a następnie kroimy pomidory w kostkę. W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy cebulę z czosnkiem i szklimy. Do lekko przesmażonej cebuli dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego oraz połowę posiekanych ziół. Chwilę smażymy, mieszamy, wrzucamy do rondla pomidory, zmniejszamy ogień i dusimy ok. 15 – 20 minut aż pomidory się rozpadną i powstanie aromatyczny sos. Warzywa myjemy. Bakłażana i cukinie kroimy w kostkę. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i również kroimy w kostkę.  Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy na rozgrzany tłuszcz papryki i smażymy ok. 3-4 minuty, następnie dodajemy cukinie, smażymy razem z paprykami ok. 2 minuty, a na sam koniec przekładamy pokrojonego w kostkę bakłażana i smażymy kolejne 2 minuty. W czasie smażenia możemy dolewać małe ilości oleju. Usmażone warzywa przekładamy bezpośrednio do sosu pomidorowego, doprawiamy solą, pieprzem oraz pozostałymi, świeżymi ziołami. Bagietkę pokrojoną w kromki i posmarowaną olejem (za pomocą silikonowego pędzelka) opiekamy w piekarniku (z funkcją grill) lub na ryflowanej patelni do grillowania. Opiekamy na złotobrązowy kolor. Ratatuj przekładamy na talerze, polewamy olejem dyniowym, posypujemy lekko podprażonymi pestkami dyni i podajemy z opieczoną bagietką.

Autor: Beata Śniechowska dla Oleje Świata, http://www.beatasniechowska.pl/

Zdrowe tłuszcze

Niektóre rodzaje tłuszczów nie tylko nam nie szkodzą, ale wręcz korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dowiedz się gdzie je znaleźć i jak korzystać z ich pozytywnego działania w swojej diecie.

Zobacz artykuły i przepisy

Oleje Świata

Linia Oleje Świata to oleje wysokiej jakości powstające ze starannie wyselekcjonowanych nasion i owoców. Samo zdrowie zamknięte w małej buteleczce.

Dowiedz się więcej

Poznaj nasze produkty

LenVitol – Bułka tarta ze złocistym lnem mielonym

LenVitol – Bułka tarta ze złocistym lnem mielonym

Olej z awokado tłoczony na zimno

Olej z awokado tłoczony na zimno

Olej rzepakowy tłoczony na zimno

Olej rzepakowy tłoczony na zimno

Strona korzysta z plików cookies. Są to pliki pozwalające na korzystania z narzędzi analitycznych, marketingowych oraz społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Rozumiem i akceptuję