Sprzymierzeńcem w walce o zdrowe i sprawne stawy może okazać się nasza dieta. Warto zwrócić uwagę, aby jadane potrawy były pełnowartościowe i zawierały substancje, które naturalnie budują stawy i kości oraz są elementami naturalnej prewencji chorób zapalnych.
Aby utrzymać stawy w dobrej kondycji warto dołączyć do swojej codziennej diety takie składniki, jak:
- Witamina D – pomaga w prawidłowym wchłanianiu/wykorzystaniu wapnia i fosforu. Powstaje poprzez syntezę skórną pod wpływem promieni słonecznych, dlatego warto zadbać o codzienną dawkę ruchu na świeżym powietrzu.
- Witamina C – pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania chrząstki i kości. Produkty, które zawierają dużo witaminy C to owoce dzikiej róży, czarnej porzeczki, rokitnika, truskawki, a także warzywa takie jak kalarepa, brukselka, papryka oraz nać pietruszki. Świeże owoce i warzywa warto spożywać ze względu na pomocne ich działanie w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.
- Wapń i białko
- Kwasy tłuszczowe Omega-3 – korzystnie wpływają na ruchomość stawów, przeciwdziałają powstawaniu stanów zapalnych w organizmie. Szcególnie bogate w kwasy omega-3 są ryby morskie, zwłaszcza łosoś, śledź, makrela, sardynki, a także oleje zimnotłoczone: lniany, z dzikiej róży, konopy.
- Czosnek i cebula – dostarczają przeciwutleniaczy, które pomagają w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym, co jest szczególnie ważne przy stanach zapalnych.
Przykładowy jadłospis dla zdrowych stawów
Śniadanie – ryż brązowy z jabłkiem, cynamonem i olejem lnianym
- Ryż brązowy gotowany, Jabłko świeże, tarte, Cynamon, przyprawa, Miód naturalny, Olej lniany
II Śniadanie – sałatka owocowa
- Porzeczki czarne, Kiwi, Banan, Jogurt naturalny, Orzechy laskowe
Obiad – kurczak duszony z warzywami
- Kurczak, filet, Marchew, Seler, Groszek zielony, Olej rzepakowy tłoczony na zimno
Kolacja – sałatka z tuńczykiem i jajkiem
- Sałata lodowa, Tuńczyk w sosie własnym, Jajko gotowane, Cebula czerwona, Oliwa z oliwek zimnotłoczona, Ogórek zielony