Bruschetta z mozzarellą, pomidorami i olejem z czarnuszki z serii Oleje Świata

Śniadanie
Łatwy
5 min
1

Wypróbuj przepis na proste i zdrowie śniadanie, które w naturalny sposób wspiera odporność.

Czego potrzebujesz:

  • 2 grube kromki z bagietki francuskiej lub innego pełnoziarnistego pieczywa
  • 1 dojrzały pomidor malinowy
  • 1 kulka białej mozzarelli – około 125 g
  • 2 łyżeczki oleju z czarnuszki z serii Oleje Świata
  • sól i świeże zioła do smaku

Przygotowanie:

Na bagietce francuskiej lub innym ulubionym pieczywie kładziemy na przemian plastry dojrzałych pomidorów i białej mozzarelli, wierzch delikatnie solimy. Grzanki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 3-4 min do czasu aż ser się rozpuści. Lekko przestudzone grzanki skrapiamy 1 łyżeczką zimnotłoczonego oleju z czarnuszki, który nadaje potrawie ziołowo- pieprzny smak i zastępuje inny przyprawy.

WAŻNE: olej z czarnuszki jest zawsze olejem tłoczonym na zimno i nie należy poddawać go wysokiej temperaturze dlatego dodajemy go do potrawy po obróbce termicznej dla podkreślenia smaku i zachowania jego walorów – gotową grzankę po upieczeniu a przed spożyciem skrapiamy łyżeczką oleju.

OLEJ Z CZARNUSZKI

Witamina D

Organizm produkuje witaminę D na drodze syntezy skórnej, pod wpływem promieniowania słonecznego UV. W okresie jesienno-zimowym synteza witaminy D w skórze jest ograniczona z powodu zmniejszonego nasłonecznienia.

Zobacz artykuły

Blu

Blu to linia preparatów zawierająca wyjątkową kompozycję składników, opartą na podwójnie standaryzowanym na zawartość polifenoli ...

Dowiedz się więcej

Strona korzysta z plików cookies. Są to pliki pozwalające na korzystania z narzędzi analitycznych, marketingowych oraz społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Rozumiem i akceptuję