Śniadanie, Lunch, Kolacja
Łatwy
15 min
2
Pasta z tuńczyka i oleju z orzechów włoskich, jest doskonałym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych. Całość może być znakomitym dodatkiem do kolacji.
Czego potrzebujesz:
- 180 g tuńczyka z puszki (w kawałkach, w sosie własnym)
- 3 łyżki oleju z orzechów włoskich Oleofarm + odrobina do polania sałatki
- świeżo zmielony pieprz
na kanapkę:
- ulubiona bułka
- odrobina majonezu
- sałata (np. lodowa)
- mały pomidor
- kukurydza z puszki
- szczypiorek
- drobno siekana cebula czerwona
na sałatkę:
- dowolne sałaty
- ogórek gruntowy (lub wężowy pokrojony, bez skórki i pestek)
- jajko na twardo
- kukurydza
- cebula czerwona piórka
- szczypior
- czerwona papryka
- szczypta soli
- cytryna (sok do wyciśnięcia)
Przygotowanie:
Zalewę z tuńczyka odlać, mięso umieścić w misce, dodać olej, dwie szczypty pieprzu i wymieszać, rozgniatając przy użyciu widelca. Można lekko zmiksować, jeśli chcemy uzyskać konsystencję pasty.
Autor: Katarzyna Radomska, http://www.paletasmaku.blogspot.com